Ezeket látta már?

Veszélyazonosító listán az aloe vera, mert növelheti a vastagbélrák kockázatát

aloe vera gyógynövény vastagbélrák

A WHO rákkeltő anyagokat felsoroló hivatalos listáján megtalálható az aloe vera is. A növény egyes vegyi anyagai károsíthatják a DNS-t.

A közelmúltban újabb tételek kerültek fel a WHO rákkeltőnek vélt anyagokat felsoroló listájára. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rákkutató részlegének, a Nemzetközi Rákkutató Ügynökségnek a lsitáján (IARC) eddig 94 tételes felsorolásban olyan anyagok szerepeltek, mint a benzin, a bitumen, s bármilyen hihetetlen, az ázsiai savanyított zöldségek is. A veszélyazonosító feketelista most olyan anyagokkal bővült, mint az aszpartám (ez az egyik legnépszerűbb mesterséges édesítőszer) vagy az aloe vera.

Aloe vera: mi a baj a régi közönségkedvenccel?

Az aloe verával számtalan kozmetikai készítményben és egészségmegőrző termékben találkozhatunk, étrendkiegészítők és italok kedvelt összetevője. Azonban patkányokon végzett vizsgálatokból kiderült, hogy az aloe verás ivóvíz növeli a vastagbélrák kialakulásának esélyét, mert a növény egyes vegyi anyagai károsíthatják a DNS-t.

Közben felkészül egy másik "csodaszer", a Gingko biloba kivonata is, mely jelenleg (még) a lehetséges rákkeltő anyagokat tartalmazó csoportba tartozik.

Mi lehetséges rákkeltő még, és mi ez a lista?

Az egészségügyi világszervezet, a WHO, évről évre frissíti a felsorolást, amit rákkutató szervezete, a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) állít össze. Nemrég új anyagok kerültek fel a rákkeltő anyagok listájára.

A humán és állatkísérletek tudományos bizonyítékait más releváns adatokkal, például a rákkeltő hatás lehetséges mechanizmusaival kombinálva négy lehetséges csoportba sorolják az aggodalomra okot adó elemeket.

Ez a négy kategória a következő:

  • 1. csoport – Emberre rákkeltő. (Ide tartozik az alkohol, bizonyos típusú HPV és az ionizáló sugárzás.)
  • 2A csoport – Valószínűleg rákkeltő az emberre.(Ide tartozik a vörös hús, az éjszakai munka és a kültéri levegőszennyezés.)
  • 2B csoport – Lehetséges rákkeltő az emberre. (Aszpartám)
  • 3. csoport – Bizonyíték híján nem minősíthetőek rákkeltőnek emberre. (Néhány érzéstelenítő, szilikon mellimplantátumo, hajfesték)

A WHO irányelvei nem számszerűsítik a 2B csoportba tartozó anyagok kockázatát , és nem ajánlanak határértékeket az expozíciójára. A kategória egyszerűen azt jelzi, hogy mennyire erős a bizonyíték arra, hogy rákkeltő hatásuk van, lehet.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Cukor helyett melyek a legjobb édesítőszerek? Itt a lista!

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

cukorpótló

Forrás: BBC
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához