Ezeket látta már?

Óriási siker: megtörtént a világ első szemgolyó- és részleges arcátültetése

szervátültetés, szem, áttörés

Aaron James életre szóló sérüléseket szenvedett, miután 7200 voltos áramütést kapott az arcán.

A világ első szemgolyó- és részleges arcátültetését sikeresnek nyilvánították. Bár az orvosok még nem biztosak abban, hogy visszanyeri-e látását, a páciens úgy véli, az úttörő műtét "második esélyt adott az életre".

Aaron James, a 46 éves arkansasi katonai veterán 7200 voltos áramütést szenvedett, miközben nagyfeszültségű vonalvezetőként dolgozott 2021 júniusában, amikor arca véletlenül hozzáért egy feszültség alatt álló vezetékhez. Az esélyekkel ellentétben sikerült túlélnie, de elvesztette az orrát, a száját, a bal szemét és a bal karját.

Életet megváltoztató sérülését követő két hónapon belül az orvosok az arcátültetés tervén kezdtek dolgozni . Amikor az erős fájdalom miatt eltávolították a bal szemét, a sebészek szándékosan vágták el a látóideget a szemgolyóhoz lehető legközelebb, hogy nyitva maradjon a transzplantáció lehetősége – annak ellenére, hogy ilyen bravúrt soha nem kíséreltek meg.

Az év elején megtették azt a merész lépést

Május 27-én Jamesen 21 órás műtéten esett át egy több mint 140 sebészből, ápolóból és más egészségügyi szakemberből álló csapat, Eduardo D. Rodriguez, a New York-i NYU Langone Health arcátültetési programjának igazgatója vezetésével.

Alig több mint öt hónappal a műtét után a csapat bejelentette, hogy az úttörő eljárás sikeresnek tűnik. James felépülési ideje hihetetlenül gyors volt egy arcátültetettnél. Továbbá a szemgolyó szépen beilleszkedett, és most közvetlen véráramlást kap.

„A szemmel látható fejlődés kivételes, különösen annak fényében, hogy életképes szaruhártyánk és retinánk párosul, és öt hónappal a beavatkozás után nagyszerű véráramlást mutat. Ez messze meghaladja a kezdeti várakozásainkat, tekintve, hogy kezdetben az volt a reményünk, hogy a szem legalább 90 napot túlél” – mondta Bruce E. Gelb, a NYU Langone Transzplantációs Intézet transzplantációs sebésze .

"Folytatjuk a megfigyelést, és izgatottan várom, hogy idővel mit tanulhatunk még."

Egyelőre Jamesnek nincs látása az átültetett szemen, és az csak kozmetikai jellegű. Orvosai azonban rendszeresen végeznek elektroretinográfiás vizsgálatokat, hogy felmérjék a retina elektromos válaszát a fényre.

„Most átlépjük a központi idegrendszer határát. Bármi is történik ezután, lehetőséget ad arra, hogy különböző módszerek megpróbálják javítani a retina fennmaradó aspektusait, legyen szó akár növekedési faktorok, őssejtek vagy olyan eszköz segítségével, amely képes felvenni a jeleket, majd megkerülni a dolgokat ezen a látóideg-útvonalon.” magyarázta Steven L. Galetta, a NYU Langone professzora és neurológiai tanszéke.

Ami Jamest illeti, ő elégedett az eredménnyel. Folyamatos rehabilitációja során visszanyerte szagló- és ízérzékét, amit még ebben a hónapban teljes mértékben ki kíván használni, miközben a baleset óta elfogyasztja első hálaadásnapi étkezését.

„Hálás vagyok az adományozónak és a családjának, akik egy második esélyt adtak nekem az életben. Remélem, a család megnyugvást talál azzal a tudattal, hogy a donor egy része velem él tovább” – kommentálta James.

„Én is örökké hálás leszek Dr. Rodrigueznek és csapatának, hogy megváltoztatták az életemet. A családom és én nem tudtuk volna eligazodni ezen a nehéz úton az ő szakértelmük és támogatásuk nélkül. Reméljük, hogy történetem inspirációként szolgálhat azok számára, akik súlyos arc- és szemsérüléssel néznek szembe .”

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Vajon milyen szerveket vizsgál az orvos, és milyen kérdésekre számítsunk? Most összeszedtük a betegvizsgálat lépéseit tetőtől-talpig.

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Forrás: Dailystar
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához