Ezeket látta már?

Barna zsír az elhízás elleni küzdelemben: kutatók rájöttek, hogyan aktiválható

barna zsír, elhízás, fogyás, kutató, aktivál, kutatás

Lehet, hogy ezáltal a kanapén ülve is fokozottan égethetjük majd el a kalóriákat?

A barna zsír egészségesnek tekinthető, mivel segít a kalóriák égetésében. Nem csoda, hogy igen nagy érdeklődés övezi. Nemrégiben egy dán-német kutatócsoport talált egy fehérjét, mellyel bekapcsolható a barna zsír aktivitása – ezzel pedig újabb fegyverrel gazdagodhatunk az elhízás elleni harcban.

Mi az a barna zsír?

A barna zsír olyan zsírszövet, mely hozzájárul a kalóriák elégetéséhez. Hideg hőmérsékleten aktiválódik – ilyenkor hőt hoz létre közvetlenül azelőtt, hogy test remegni kezdene (termogenezis).

Évek óta ismert, hogy az újszülötteknél nagy mennyiségű barna zsír van jelen, ami segít szabályozni a hőt. Körülbelül 15 évvel ezelőtt azonban a kutatók felfedezték, hogy bizony felnőtteknél is megtalálható.

Azóta a tudósok igyekeznek többet megtudni róla, mivel nagy szerepe lehet az elhízás elleni harcban. A kalóriaégetés azonban csak akkor következik be, ha a barna zsír aktív - ami felnőtteknél ritka.

Hogyan aktiválható a barna zsír?

Éppen ezért a kutatókat sokáig foglalkoztatta a kérdés: vajon hogyan növelhető és aktiválható a barna zsír? És ez az aktiválás vezethet-e olyan jelentős kalóriaégetéshez, amely elősegítheti a fogyást?

Nemrégiben egy dán-német kutatócsoport egy lépéssel közelebb került a válaszhoz.

Felfedezték ugyanis, hogy a barna zsírnak van egy korábban ismeretlen, beépített mechanizmusa, amely röviddel az aktiválás után lekapcsolja tevékenységét, így hosszabb ideig nem működik. A kutatók most azonosítottak egy fehérjét, az AC3-AT-at, amely felelős ezért a leállításért - írja a Science Daily

A "kikapcsoló" blokkolása új stratégiákat nyithat meg

- A jövőre nézve úgy gondoljuk, hogy az AC3-AT blokkolása ígéretes stratégia lehet a barna zsír biztonságos aktiválására és így az elhízás és a kapcsolódó egészségügyi problémák kezelésére - mondja Hande Topel, a tanulmány vezető szerzője.

- Amikor olyan egereket vizsgáltunk, amelyek genetikailag nem tartalmaztak AC3-AT-t, azt találtuk, hogy védettek voltak az elhízással szemben, részben azért, mert testük egyszerűen jobban égette el a kalóriákat, másrészt az aktiválás révén fokozni tudták az anyagcseréjüket.

Az egerek két csoportját 15 hétig magas zsírtartalmú étrenddel etették, ami miatt elhízottak lettek. Az a csoport, amelyből eltávolították az AC3-AT fehérjét, kevesebbet hízott, mint a kontrollcsoport és metabolikusan is egészségesebbek voltak.

Mivel az AC3-AT nemcsak egerekben, hanem emberekben és más fajokban is megtalálható, ennek közvetlen hatásai vannak ránk nézve is.

Hideg szerepe a barna zsír aktiválásában

Bár a barna zsír előfordulása az életkor előrehaladtával csökken az emberekben, ám olykor képesek lehetünk még bekapcsolni a működését. A hideg, például a téli fürdőzés kiválthatja ezt az aktiválást. Amikor ugyanis a test hideget érzékel, tennie kell valamit a hő megtartása érdekében – az egyik ilyen mechanizmus a barna zsír aktiválása, hogy meleget generáljon.

A kutatók megemlítették, hogy nem az AC3-AT volt az egyetlen releváns fehérje. Más, korábban ismeretlen anyagokat vagy génváltozatokat is felfedeztek, amelyek az AC3-AT-hez hasonlóan reagálnak a hidegre. A tudósok szerint azonban még túl korai lenne eldönteni, hogy ezek felhasználhatók-e a barna zsír aktiválására emberi kezelésekben.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Gyorsabban megy a fogyás, ha ezt teszi az evőeszközzel evés közben

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

kalóriaégetés

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához