Ezeket látta már?

Figyeljen, változás a beutalóköteles vizsgálatok időpontfoglalásában!

beutaló háziorvos vizsgálat szabály változás

Újabb terhet kaptak a nyakukba a háziorvosok.

Március elsejétől a háziorvosoknak kell időpontot foglalni a beutalóköteles vizsgálatokra a betegek helyett, ha a páciens személyesen megjelenik a rendelőben – írja az rtl.hu. Erről levélben értesítették az országban dolgozó mintegy 5700 háziorvost.

A hivatalos indoklás szerint az intézkedés célja az lenne, hogy gyorsabban és egyszerűbben jussanak ellátáshoz a betegek.

Az új szabályok értelmében:

  • a beutalóval igénybe vehető ellátások esetében a beteg helyett a háziorvos foglal időpontot, ha a páciens személyesen is megjelenik a rendelőben.
  • A beutaló nélkül igénybe vehető ellátások esetén – ha az szakmailag indokolt – az orvos megteheti, hogy foglal időpontot, de nem köteles erre.
  • Ha beutalóköteles a vizsgálat, de telefonon kérik időpontfoglalásra a háziorvost, akkor a háziorvosok értelmezése szerint ugyanez a helyzet, azaz foglalhat időpontot a doktor, de nem köteles erre.
  • A járóbeteg-szakellátást nyújtó egészségügyi szolgáltató nem tagadhatja meg az ellátást, ha az EESZT útján történik az időpontfoglalás.
  • A betegek ettől függetlenül maguk is foglalhatnak időpontot továbbra is.

Az is növeli majd az – egyébként sem csekély – adminisztrációs terhet, ha a beteg lemondja vagy módosítja az időpontot, hiszen ebben az esetben várhatóan újból a háziorvosnak telefonál majd. A helyzetet nehezíti, hogy a háziorvosok jelentős hányada 70 év feletti, akik kevésbé rutinosan kezelik a számítógépet.

A körlevél szerint július 1-től már a betegek is közvetlenül, elektronikus úton foglalhatnak időpontot beutalóval, vagy beutaló nélkül.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

6 dolog, amiről sokan hazudnak az orvosuknak

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

egészségügyi adatok

Forrás: rtl
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához