Ezeket látta már?

A bio rizs mégsem bio? Több arzénnal szennyezett rizsfajtát találtak

rizs, bio, mérgező, teszt

Növényvédőszer-maradékokkal, ásványolaj-összetevőkkel és nehézfémekkel kapcsolatos problémákra derült fény egy teszt során.

Egy népszerű német fogyasztói oldal ezúttal a barna, a rizottó és a basmati rizseket tesztelte, összesen 21 különféle márkát, köztük 11 bioterméket ellenőriztek. A vizsgálatok során főleg növényvédőszer-maradékokkal, ásványolaj-összetevőkkel és nehézfémekkel kapcsolatos problémákra derült fény. - írja a Rizikométer a német Oekotest oldalra hivatkozva.

6 bio és 3 hagyományos rizs tartalmazott ásványi olaj eredetű telített szénhidrogéneket, 4 barna rizsben és egy rizottó rizsben pedig a magas arzéntartalom jelentett gondot. Az „emberre valószínűleg rákkeltő hatású” 1,2-diklór-etán az EU-ban már rég betiltott peszticidnek számít, ennek ellenére határérték feletti mennyiséget mértek belőle a Bio Sonne márkájú barna rizsben, amit a teszt hatására a forgalmazó kivett a kínálatából. A Rapunzel barna rizsben kadmiumból mérték a határérték több mint kétszeresét, így a cég a termék értékesítését leállította és kivonást kezdeményezett.

A teszten "nagyon jó" értékelést kapott a Lidl Golden Sun Bio basmati rizse, valamint 3 rizottó rizs (közte a Dennree sajátmárkás terméke), megbukott viszont 4 termék, például az Oryza rizottó rizs és a Rapunzel Langkorn Spitzenreis Natur.

Hogyan károsítják a hallásunkat a nehézfémek?

Az ólom, a higany, a kadmium vagy az arzén a környezetből, az élelmiszereken és a vízen keresztül, belélegezve vagy a bőrön át jutnak a szervezetbe. A szervezetben nem metabolizálódnak, azaz nem hasznosulnak, és nem alakulnak át, hanem lerakódnak a lágy szövetekben vagy a csontokban, és kifejtik mérgező hatásukat.

Arzén

Főként tengeri élőlények – tenger gyümölcsei, tőkehal - és szennyezett ivóvíz útján kerülhet a szervezetbe. Az arzén nagy mennyiségben a Corti-szerv rendellenességét okozhatja, és a legnagyobb mértékű halláskárosodást az alacsony frekvenciákon okozza. Ez a nehézfém emellett egyensúlyi zavarokat is előidézhet.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Puffadás ellen - ezt a 7 praktikát javasolja a szakgyógyszerész

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#vitamin

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához