Ezeket látta már?

A borsmenta az év gyógynövénye!

borsmenta, borsosmenta, év gyógynövénye. hatása

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság (MGyT) Gyógynövény Szakosztálya 2024-ben a borsmentát választotta az év gyógynövényének.

A közlemény szerint a borsmenta (másnéven borsos menta, latinul Mentha piperita) évelő, Európában és Észak-Amerikában is termesztett növény, amelynek levelét és illóolaját használják a gyógyászatban.

Jelentőségét mutatja, hogy a legrégebben termesztett gyógynövények egyike - tették hozzá.

A borsmenta leveléből készült teát és illóolajat a népi gyógyászatban epe- és bélpanaszok, illetve megfázásos tünetek enyhítésére alkalmazzák, külsőleg pedig bőrviszketés és fájdalom csillapítására használják. A borsmentaolaj számos klinikai vizsgálat szerint hatásosan enyhíti az emésztési panaszokat, ami elsősorban görcsoldó hatásával függ össze - írja az MTI.

Epehajtó hatását is vizsgálatok bizonyítják

Megfázás esetén köptetőként is alkalmazzák. Az illóolajat, illetve a belőle nyert mentolt antibakteriális, hűsítő és enyhe helyi érzéstelenítő hatása révén külsőleg is használják például csípések, kiütések esetén. A kezelt terület vérkeringésének fokozásával enyhíti az ízületi- és izomfájdalmat.

Az MGyT Gyógynövény Szakosztályának célja, hogy tevékenységével hozzájáruljon a gyógynövények szakszerű alkalmazásának terjedéséhez - áll a közleményben.

Mire alkalmazható még?

  • Teája reggeli üdítő italként, de "gyógyszerként" is értékes. Teakeverékben is használatos. Főbb hatásai: étvágyfokozás, szélhajtás, görcsoldás, epeműködés serkentése. Menstruációs zavarok. Emésztőrendszeri és húgyúti fertőtlenítés. Torokbántalmak, rekedtség, gyulladás.
  • Illó olajainak alkalmazása: a mentaolaj a kozmetikai iparban, pl. a fog- és szájápolás területén igen elterjedt, fogkrémek, fogporok, szájvizek stb alkotórésze. A gyógyszeriparban segédanyag: külsőleges fájdalomcsillapítók, bedörzsölők része, íz- és szagjavító ágens. Az édesiparban cukorkák, rágógumik alkotórésze.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

gyógynövény

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához