Ezeket látta már?

Borsmenta illóolaj aromaterápia: alvászavarnál és szívműtét után is segíthet

borsmenta illóolaj aromaterápia hatása alvászavar szívműtét

A borsmenta illóolaj aromaterápia enyhíti nyitott szívműtétet követő fájdalmat és javítja az alvásminőséget.

Azoknak, akik borsmenta illóolajos aromaterápiában részesültek, kevesebb fájdalomcsillapító gyógyszerre volt szükségük. A tanulmányhoz a kutatók 64, átlagban 61 éves, nyitott szívműtéten átesett beteget vontak be - hívta fel egy kutatásra a figyelmet Dobson Szabolcs gyógyszerengedélyeztetési szakértő.

A bypass műtét volt a leggyakrabban végzett beavatkozás

Két csoportra osztották a betegeket. Az egyik csoport 0,1 ml 10%-os borsmenta illóolajos aromaterápiát kapott 10 ml desztillált vizben porlasztva, míg a másik csoport tagjait csak 10 ml porlasztott desztillált vízzel kezelték.

Mindkét kezelést 30 perccel azelőtt végezték, hogy a betegeket extubálták a műtét után, majd naponta háromszor további 2 napon át. Összesen 7 ilyen kezelésre kerül sor.

A kutatók értékelő skálákkal (Numeric Pain Rating Scale és a St. Mary's Hospital Sleep Questionnaire) követték a fájdalom súlyosságának és az alvás minőségének változásait.

Azt találták, hogy az aromaterápiás csoportban lévő betegek lényegesen kevesebb fájdalmat tapasztaltak, mint a másik csoport tagjai. Az aromaterápiában részesülő betegek átlagos fájdalompontszáma 3,22, míg a többieké 4,56 volt.

Az aromaterápiás csoport statisztikailag jelentősen jobb alvásminőség pontszámot ért el, mint a másik csoport. Az alacsonyabb pontszámok jobb alvásminőséget jeleznek; az első napon az aromaterápiás és összehasonlító csoport alvási pontszáma sorrendben 20,1 és 25,76 volt, ami a második napra 18,63-ra, illetve 22,62-re esett vissza.

A tanulmányt a BMJ Supportive & Palliative Care-ben tették közzé.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mire jó a lóbalzsam? A szakgyógyszerész elmondja

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

Borsmenta

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához