Ezeket látta már?

Bruce Willis felesége elárulta, hogyan töltötte súlyos beteg férjével az ünnepeket

Bruce Willis felesége Emma Heming

Szívszorító bejegyzéssel jelentkezett Bruce Willis párja a közösségi oldalán. Elmondta, mi volt a mentőöve az idei ünnepek sroán.

Bruce Willis tavasszal jelentette be, hogy visszavonul a színészettől, miután afáziával diagnosztizálták, a beszédkészsége és a memóriája folyamatosan romlik. Felesége, a nála jóval fiatalabb Emma Heming azóta is mindenben segíti. Alaposan beleásta magát a témába, olyannyira, hogy mára már másoknak is próbál segíteni, akik frontotemporális demenciában szenvednek.

Az ünnepek és az évfordulók is nagyon nehezek, de nekem idén ez az egész a közösségépítésről és a kapcsolódásról szól. Ez volt az én mentőövem, amiért nagyon hálás vagyok – írta Emma Heming Willis az Instagramon.

"Tizenhat évet töltöttem eddig ezzel a különleges emberrel, és az iránta érzett szerelmem, rajongásom csak növekszik!"

Mi az afázia?

Az afázia olyan nyelvi, kommunikációs zavar, amely befolyásolhatja a személy beszédértési, beszéd-, olvasás-, írás- és számhasználati képességét. Kialakulhat baleset, agydaganat vagy egyéb betegség következményeként is, leggyakrabban azonban stroke idézi elő. Bár az afáziáról mindeddig nem sokat lehetett hallani, Bruce Willis betegsége ennek ellenére sajnos nem is olyan ritka: a legfrissebb statisztikák szerint minden harmadik stroke túlélőnél kialakul a rendellenesség, sőt, több ember szenved ettől, mint a Parkinson-kórtól.

Az afázia lefolyásában, súlyosságában, agyunk összetettsége miatt kifejezetten drasztikus eltérések lehetnek, éppen ezért a betegségnek számos típusát megkülönböztetjük, melyek közül leggyakoribbak

  • a Broca afázia,
  • a Wernicke afázia
  • és a Globális afázia.

Broca afázia esetén, a beszédértés viszonylag ép marad, a beszédprodukcióban keletkezik zavar, ami mondatrészleteket produkáló, el-elakadó, töredezett, lassú, monoton beszédben nyilvánul meg.

A Wernicke afázia ennek tulajdonképpen az ellenkezője, itt a hangzó beszéd megértésében keletkezik erős zavar, a beszéd folyamatos marad, noha gyakran értelmetlen, vagy halandzsaszerű szavakból áll, téves szóhelyettesítésekkel és felcserélésekkel.

Globális afázia esetén mind a beszédprodukció, mind a beszédértés nehézkessé válik.

Hatással van az intelligenciára is?

Mivel az afázia az agy nyelvi központ-károsodásának eredménye, nem befolyásolja az érintettek tudását, vagy gondolkodásmódját. Az afáziás emberek pontosan tudják, mit akarnak mondani, ugyanazok az ötleteik, érzelmeik és gondolataik vannak, mint azelőtt, csak képtelenek, vagy legalábbis nehezükre esik kifejezésre juttatni őket. Az üzenetek csapdába esnek az agyban, csak kulcsszavak, vagy nem odaillő szavak mondódnak ki helyettük. A helyzetet tovább rontja, az érintettek attól való félelme, hogy ha megszólalnak, elítélik, esetleg butának tartják majd őket, így aztán az esetek többségében inkább meg sem próbálják.iii

Lesz ez még így sem?

Bár az afáziára még nincs ismert gyógymód, megfelelő terápiával a helyzet javítható, az agy sértetlen részei taníthatók. Természetesen magához a betegséghez hasonlóan, a javulás mértéke és időtartama is nagyon eltérő lehet egyénenként. Legtöbbször megfigyelhető egy terápiától független, rövid ideig tartó, gyorsan lezajló és néha akár jelentős javulást eredményező időszak, ezután azonban a regenerációs folyamatok önmagukban már nem elegendők szignifikáns változás eléréséhez.

Ekkor válik fontossá a terápia, illetve a különböző, könnyen felidézhető kifejezések előhívását segítő technikák alkalmazása, melyek segítenek a megmaradt kommunikációs képesség aktiválásában. Ma már számos nyelvi, kognitív és kommunikációalapú terápia áll rendelkezésre, amelyeket gyakran párhuzamosan alkalmaznak.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Afázia: stroke után sokakat érinthet Bruce Willis betegsége

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

Bruce Willis,

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához