Ezeket látta már?

Szomorú hírt közölt a súlyos beteg Céline Dion

celine dion

Céline Diont nemrég Stiff-Person szindrómával, egy ritka neurológiai rendellenességgel diagnosztizálták.

Céline Dion lemondta az összes 2023-as és 2024-es turnédátumát, mivel továbbra is küzd a Stiff-Person szindróma nevű ritka neurológiai rendellenességgel.

"Nagyon sajnálom, hogy ismét csalódást kell okoznom mindannyiótoknak. Nagyon keményen dolgozom, hogy visszanyerjem az erőmet, de a turnézás nagyon nehéz, még akkor is, ha 100%-os vagy. Nem fair veletek szemben, hogy folyamatosan halasztjuk a koncerteket, és bár megszakad a szívem, az a legjobb, ha most mindent lemondunk, amíg tényleg készen nem állok arra, hogy újra színpadra álljak. Szeretném, ha mindannyian tudnátok, hogy nem adom fel ... és alig várom, hogy újra láthassalak titeket" - írta az 55 éves kanadai énekesnő a weboldalán közzétett nyilatkozatában.

Dion először videóban árulta el a diagnózist a rajongóknak tavaly decemberben, emiatt pedig elhalasztotta Courage World Tourjának európai állomásait. A turné Amszterdamban kezdődött volna, majd 2024 áprilisában Londonban ért volna véget.

A Stiff-Person szindróma börtönné változtatja a testet

A ritka neurológiai betegség velejárója, hogy idővel egyre rosszabbodnak a tünetek, amik közé a hosszabb-rövidebb időre blokkolt idegpályák miatt az izommerevség, fájdalmas izomgörcsök, ez által bizonyos testrészek mozdulatlansága is hozzátartozik. Az akár óráikig is tartó izomgörcsöket a stressz, bizonyos hanghatások, a hangos zajok is kiválthatják, ez miatt ezek a betegek egy idő után már csak otthonuk csendjében érzik valamennyire biztonságban magukat, ez a fajta világtól való elszigetelődés viszont könnyen depresszióhoz vezethet.

Milyen tünetei vannak a Stiff-Person szindrómának?

A tünetegyüttes neve árulkodó, hogy a Stiff-Person nagyjából merev személyt jelent, ugyanis a szindróma ismétlődő izomgörcsökkel és egyre romló izommerevséggel jár. A görcsöket egészen változatos ingerek válthatják ki, a hirtelen hanghatásoktól az enyhe fizikai kontaktusokon át a stresszhelyzetekig. Sok esetben nincs is más tünet, ám a meglévő tünetek kezelés nélkül annyira fel tudnak erősödni, hogy járási nehézséget okoznak, és a mindennapi tevékenység elvégzését is jelentősen gátolhatják. A Stiff-Person szindróma (amit más néven Moersch-Woltman szindrómának is neveztek/neveznek) oka nem pontosan ismert, de nem kizárható az autoimmun eredet.

Jellemzően deréktájon vagy a lábakban jelentkeznek a tünetek, de a vállban, a nyaknál és a csípőnél, sőt, akár a mellkasban is jelentkeznek a tünetek - utóbbi esetben a légzést nehezítve. A helyzet idővel romlik, lassú, merev mozgáshoz, járáshoz vezet, egyfajta görnyedt testtartás is kialakulhat, egyeseknél pedig a karokat, az arcot is érintheti a betegség. A későbbi stádiumban a betegeknek általában botra, esetleg kerekesszékre is szükségük van a helyzetváltoztatáshoz.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ez a neurológiai betegség támadta meg Celine Diont

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#sclerosis multiplex

Forrás: TheGuardian
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához