Ezeket látta már?

Ezért váltak ellenállóvá a rákkal szemben a csernobili farkasok!

csernobil mutáció farkasok rák ellen

A csernobili zónában élő mutáns farkasok ellenálló génkészletet fejlesztettek ki a rák ellen.

Úgy tűnik, hogy a Csernobilban élő kóbor szürke farkasok falkái olyan mutációkat fejlesztettek ki, amelyek növelik a rák túlélésének esélyét – írja az IFL Science. Amióta a területet az 1986-os hírhedt nukleáris katasztrófát követően kiürítették, a farkasok elszaporodtak a zárt zónában, a populációjuk itt hétszer nagyobb, mint a környező ukrajnai területeken.

Az állatok a Csernobilban történt nukleáris katasztrófa után alkalmazkodtak a magas sugárzási szintekhez, és úgy tűnik, hogy ellenállnak annak hatásainak. Az elvadult állatokat, amelyek között akadnak az evakuáláskor otthagyott kutyák leszármazottai is, a tudósok évek óta figyelemmel kísérik. Úgy vélik, hogy a sugárzás miatt 35 évvel a nukleáris katasztrófa után megnőtt az állatok túlélési esélye a rákkal szemben.

A Princetoni Egyetem evolúcióbiológus-ökotoxikológusa, Cara Love és csapata megvizsgálta ezeket a farkasokat, és olyan GPS nyakörvet szerelt fel rájuk, amely közben sugárzási dózismérést is végzett. A kutatás során azt találták, hogy a csernobili farkasok sokkal magasabb sugárzásnak (az emberekre vonatkozó biztonsági határérték több mint hatszorosának) vannak kitéve.

A kutatók megfigyelték, hogy a csernobili farkasok immunrendszere másnak tűnik, mint a normál farkasoké. Olyan génmutációkat fedeztek fel, amelyek ellenállóbbá teszi az állatokat a rákkal szembeni. Ez a felfdezés fontos lehet az emberi rákkutatás szempontjából is, hiszen segíthet megérteni, hogyan lehetnek bizonyos génmutációk előnyösek a rák túlélésében.

Love azonosította a farkasok genomjának specifikus régióit, amelyek ellenállónak tűnnek a rákkal szemben, ám a kutatócsoport egyelőre nem tud visszatérni a csernobili zárt övezetbe a világjárvány és a politikai helyzet miatt, de munkájuk folytatása fontos lenne további információk begyűjtése érdekében.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Hideg és forró tumorok: ettől függhet az immunterápiás rákkezelés hatásossága!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

kutatás

Forrás: IFLScience
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához