Ezeket látta már?

Csodát lát, ha ekkor néz az égre holnap: ez lesz 2023 legfontosabb csillagászati jelensége

csillagászat, holdfogyatkozás

Több mint egy órán át lehet majd szabad szemmel csodálni a részleges holdfogyatkozás jelenségét szombaton.

Az obszervatórium közleménye szerint a holdfogyatkozások során a Hold a Föld árnyékkúpjába kerül, a bolygónk kitakarja a Holdra érkező napfényt. A pályáját járó telihold ilyenkor először a Föld félárnyékába lép be, majd az árnyékkúp kerek, kissé homályos széle látszólag beleharap a holdkorongba.

Ha a fogyatkozás során csak a Hold egy részét takarja ki a földárnyék, részleges holdfogyatkozásról beszélünk, ha a Hold teljesen elmerül az árnyékkúpban, akkor pedig teljes holdfogyatkozásról van szó – valójában még a teljes holdfogyatkozáskor sem tűnik el a Hold az égről, mindössze nagyon elsötétedik, és többnyire a vörös különböző árnyalataiban pompázik.

Megéri felnézni az égre

Szombaton 21 óra 34 perckor a délkeleti égbolton, 40 fokos magasságban lesz látható a Hold, amelybe a Föld árnyéka rálép a déli pólus közelében. Ezt követően, 22 óra 15 perckor lesz a legnagyobb a fogyatkozás, de ekkor is csak a Hold átmérőjének 12 százalékát takarja ki a földárnyék. Ekkor a fényes, sugársávos Tycho kráter mintegy koronaként trónol a földárnyék pereme fölött.

Ezután a Hold megkezdi kilépését, így egyre kisebb területre vetül az íves árnyék, és egyre inkább elsodródik nyugat felé. Egészen 22 óra 52 percig lesz megtekinthető a szabad szemmel is látható csillagászati jelenség – írják.

A közlemény szerint binokulárral észlelve a vékony földárnyék színe is jobban megfigyelhető lesz, egy kisebb amatőr távcső segítségével pedig a holdi alakzatok részletei is felbukkannak az árnyék határán. Az időjárás-előrejelzések alapján estére derült idő várható, de a jelenség még vonuló felhők mellett is megcsodálható lesz.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Őszi óraátállítás: itt egy tipp, hogy jobban viselje az azt követő napokat

Forrás: www.svabhegyicsillagvizsgalo.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához