Ezeket látta már?

Egészségbiztosítást szeretne? Egészségpénztáraknál is elérhető!

orvosi ügyelet, sürgősségi ellátás, betegellátás, alapellátás

Az egészségpénztár és az egészségbiztosítás remekül ki tudják egészíteni egymást. Mutatjuk, hogyan.

Aki igénybe vesz magánorvosi szolgáltatásokat, és szembesült a vizsgálatok díjainak nagy mértékű emelkedésével, bizonyára elgondolkodott már azon, hogy az öngondoskodás valamely formája segítségével csökkentse az orvosi kiadásait. De melyikkel járunk jobban? Egészségpénztár vagy egészségbiztosítás?

Semmit sem kell kizárni

Nos, a jó hír, hogy nem feltétlenül kell választani a kettő közül. Valójában nem is egymást kizáró dolgokról van szó, épp ellenkezőleg, az egészségpénztár és az egészségbiztosítás remekül ki tudják egészíteni egymást. Hogy hogyan, azt Simondán Eszter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője mondja el nekünk.

Mire való az egészségbiztosítás?

Az egészségbiztosítás nem csak anyagilag lehet hasznos, ha jól ki tudjuk használni, de nagyon kényelmes is tud lenni. A célja, hogy a havonta befizetett biztosítási díjak segítségével lekerüljön a vállunkról egy esetlegesen drágább vizsgálattal vagy kezeléssel járó anyagi teher.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy havonta fizetjük a biztosítási díjat, de amikor magánorvoshoz kell mennünk, akkor a rendelőben már semmit sem kell fizetnünk. Van olyan biztosítás, ahol van egy párezer forintos önrész, de nagy összeggel ilyenkor sem kell számolnunk.

A szolgáltatást már akkor is igénybe vehetjük, ha még nem fizettünk annyi biztosítási díjat, ami fedezné a kezelésünket. A biztosítók általában pár hónap várakozási idővel számolnak, és ennek letelte után jogosultak vagyunk az igénybevételre. Ha például még csak 20 ezer forintnyi díjat fizettünk be, de nekünk egy 80 ezer forintos MR vizsgálatra van szükségünk, esetleg egynapos sebészet keretében térdműtétre mennénk, akkor ezt is megtehetjük.

Ráadásul nekünk alig van dolgunk az egész folyamattal. Mindössze annyit kell tennünk, hogy ha valami panaszunk van, akkor felhívjuk a biztosító szolgáltatásszervezőjét. Ők kikérdeznek a problémánkról, majd megkeresik a nekünk megfelelő orvost, és egyeztetnek nekünk egy időpontot. Nekünk már csak el kell mennünk a megbeszélt időpontra.

Az egészségbiztosítás ugyanakkor nem jó mindenre – mondja a szakértő. Nem térít például előzménybetegségek esetén, azaz, ha olyan problémával keresnénk fel a biztosítót, amellyel korábban már kezeltek, akkor azt a biztosító nem fizeti. Ezen kívül is számolhatunk egy sor kizáró okkal, például fogászati vagy bizonyos nőgyógyászati problémákat nem kezeltethetünk így, és gyakran a várandósgondozást sem fedezik az egészségbiztosítások.

Itt léphet színre az egészségpénztár.

Miért előnyös az egészségpénztár?

Ahhoz, hogy az egészségbiztosítás megérje nekünk, néha bizony meg kell betegednünk. Egészen pontosan, csak akkor éri meg egészségbiztosítást fizetnünk, ha valóban igénybe veszünk időnként magánorvosi szolgáltatásokat vagy szűrővizsgálatokat (ha ezt tartalmazza a biztosításunk).

Az egészségpénztár esetében is jó, ha vannak egészségügyi kiadásaink, de nem vagyunk ilyen nyomás alatt, hisz a pénztárba befizetett pénzünk nem vész el évek alatt sem. A pénztár szolgáltatásait ráadásul a közvetlen családtagjainkra is kiterjeszthetjük, így akkor is hasznunkra válik, ha a gyerekünk, a szüleink vagy a partnerünk betegszik meg. Ez azért is előnyös, mert az egészségpénztár nem éri meg mindenkinek.

Azoknak igazán hasznos, akik személyi jövedelemadót fizetnek, mert az egészségpénztárral az adó-visszatérítésen keresztül spórolhatunk. Az egészségpénztárba befizetett összeg 20 százalékát, legfeljebb 150 ezer forintot visszaigényelhetünk ugyanis az adónkból, a pénztárban tartott összeg után pedig hozamot kapunk – teszi hozzá a szakértő.

Az egészségpénztárból sok mindenre költhetünk. A gyógyszer és gyógyászati segédeszköz vásárlásán túl babaápolási szereket, gluténmentes termékeket, orvosi teszteket vehetünk, csak hogy egy párat említsünk. Elkészíttethetjük a szemüvegünket vagy a hallókészülékünket, járhatunk magánorvoshoz és szűrésekre és különböző terápiákra, sőt, fizethetjük innen a lakáshitelünk egy részét vagy a gyerekünk beiskolázásának költségeit is.

Az egészségpénztárból olyan vizsgálatokra és gyógykezelésekre is költhetünk, amelyeket a biztosító nem térít. Ráadásul míg a biztosító egyáltalán nem fizeti a felírt készítmények, gyógyszerek árát, itt ez is megoldható.

Ugyanakkor az egészségpénztárból a saját pénzünket költjük, tehát azt, amit előzőleg már befizettünk, és a pénztár a költség levonása után az egyéni számlánkon jóváírt. Ha pedig panaszunk van, akkor nekünk kell kitalálni, hogy ezzel milyen orvoshoz forduljunk, nekünk kell keresni egy nekünk megfelelő rendelőt, és az időpontot is nekünk kell egyeztetni.

Bár van egy kis mozgásterünk, erre azonnal kitérünk.

A kettő kombinálható

Persze megtehetjük, hogy nyitunk egy egészségpénztári számlát, és kötünk külön egy egészségbiztosítást, de ennél van egy jobb megoldás is, ami egyszerűbb, és anyagilag is jobban megéri.

Vannak ugyanis olyan egészségpénztárak, amelyek választható egészségbiztosítási csomagokat, sőt, akár szűrővizsgálati csomagokat is kínálnak. Így két legyet üthetünk egy csapásra.

Ennek előnye – mondja Simondán Eszter – hogy alacsonyabb áron tudunk jó egészségbiztosítást kötni (mert itt a szerződő fél az egészségpénztár, ami jobb árakat tud elérni, mint mi egyénileg), és hogy a biztosítási díjat is a pénztáron keresztül fizetjük, tehát a pénztár automatikusan vonja, és mi ugyanúgy megkapjuk utána az adó-visszatérítést, mint bármely más pénztári befizetésünk után.

Lássunk néhány példát!

A Patika Egészségpénztárnál három csomag között választhatunk. A legkisebb csomag mindössze havi 5 400 forintba kerül havonta. Mindegyik csomag tartalmaz járóbeteg szakellátást egyre növekvő összeghatárig. A felhasználási terület tekintetében nincs korlátozás. Ezen kívül téríti a diagnosztikai és laboratóriumi vizsgálatok, illetve a nagyértékű diagnosztikai vizsgálatok költségét.

A legdrágább biztosítás is 9 800 forint havonta, és ebben már szűrővizsgálatok is vannak. A biztosítást a közeli hozzátartozóink számára is megköthetjük.

Az OTP Egészségpénztár Mindennapok csomagja járóbeteg szakellátást és nagyértékű diagnosztikát tartalmaz. Az Optimum csomag már kiegészül például nemzetközi második orvosi szakvéleménnyel, egynapos sebészettel, szűrővizsgálati csomaggal is.

A legdrágább, Prémium csomag pedig havi 19 990 forintért műtéti költségtérítést, betegszállítást, VIP kórházi ellátást és influenza védőoltást is tartalmaz.

Az MBH Gondoskodás Egészségpénztárnak és az IZYS Egészség- és Önsegélyező Pénztárnak kórházi ellátásra is van egészségbiztosítása, utóbbi pedig még egy kifejezetten gyermekek számára kialakított biztosítást is kínál.

Egyre népszerűbb ez a megoldás

Az egészségpénztárakon keresztül megköthető egészségbiztosítások egyre népszerűbbek, nem véletlenül. Ugyan még mindig kicsi a részaránya a pénztár összes szolgáltatásához viszonyítva, mindössze 2 százalék, de 2022-ben az előző évhez képest 30 százalékkal nőtt, ami jelentős – teszi hozzá a szakértő.

A konstrukciónak tehát van jövője, és remélhetőleg egyre többen fordulnak majd efelé a megoldás felé. Mi pedig nyugodtan alhatunk, hiszen ezzel a pénztárcánk mellett az egészségünket is nagyobb biztonságban tudhatjuk.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Így gyógyuljon magánban, ha panasza van

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!





EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

egészségpénztár

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához