Ezeket látta már?

Egészségbiztosítás: nézze meg mennyit fizetne és mit nyerne vele

egészségbiztosítás, egészségpénztár, biztosítási díj, szakorvosi ellátás, magánorvos

Miért éri meg egészségbiztosítást kötni, és mennyit kell fizetni érte ma Magyarországon?

Magyarországon 10-ből 9 ember havi 15 ezer forintnál kevesebb pénzt költ az egészsége megőrzésére. Ilyen kiadást jelent például a vitaminok vásárlása, a testmozgás vagy a különböző vizsgálatok és szűrések.

A Signal Iduna Biztosító felmérése szerint az emberek 47 százaléka tapasztalta már, hogy anyagi okok miatt nem tudott időben orvoshoz fordulni.

Egy másik jellemző tendencia, hogy egyre többen élnek az internetes öndiagnosztizálás lehetőségével. Az Eurostat felmérése szerint a magyar lakosok 64 százaléka használta már az internetet arra, hogy tájékozódjon a tüneteiről.

Egy erdélyi magyarok körében végzett kutatás eredményei szerint egészségügyi panaszok esetén az emberek elsődleges forrása az internet (37,8 százalék). A résztvevőknek csak 30 százaléka fordul azonnal orvoshoz. A válaszadók több mint kétharmada diagnosztizálta már magát az internet segítségével és a résztvevők saját bevallása szerint egyharmaduk sikeresen azonosította a problémát.

Az internetes öndiagnosztizálásnak azonban sok hátulütője lehet. A kutatás szerint a résztvevők nagyrésze tapasztalt már nyugtalanságot, ijedséget vagy egy új panasz megjelenését az internetes öndiagnosztizálás következményeképpen. Előfordulhat az is, hogy félrekezeljük magunkat vagy nem kapunk időben orvosi segítséget.

Ugyanakkor érthető, hogy sok ember miért fordul inkább az internethez. Az állami egészségügyben rendkívül hosszúak a várólisták és bonyolult az időpontfoglalás. A magánegészségügy pedig rendkívül drága, ha saját zsebből kell kifizetnünk a vizsgálati díjat. Emiatt sok ember inkább egyáltalán nem fordul orvoshoz és megpróbálja egyedül megoldani az egészségügyi problémáit. Ez azonban veszélyes módszer! A legtöbb betegség akkor kezelhető igazán hatékonyan, ha időben felfedezzük, illetve a megelőzés fontosságáról se feledkezzünk el.

Az egészségbiztosítás segítségével megoldódhat a problémánk és anyagi segítséget kaphatunk egészségügyi gondok esetén.

  • Olcsón vehetjük igénybe a magánegészségügyi szolgáltatásokat,
  • kaphatunk külföldi gyógykezelést
  • vagy köthetünk szerződést az egészségünkkel kapcsolatos biztosítási eseményekre,
  • amelyek után egy fix, szabadon elkölthető összeg jár.

Ennyibe kerül az egészségbiztosítás

Az egészségbiztosítás díjai nagyon különbözőek lehetnek attól függően, hogy ki a biztosított és milyen szolgáltatásokat vesz igénybe. Meghatározó például a személy életkora, egészségi állapota, káros szokásai és egészségmegőrző magatartása.

Ha idősebbek vagyunk és dohányzunk és nem sportolunk, akkor jóval magasabb biztosítási díjra kell számítanunk, mint egy fiatalabb, nem dohányzó és rendszeresen sportoló biztosítottnak. Az életmódunkról és az egészségi állapotunkról általában kérdőívek segítségével tájékozódik a biztosító, illetve a kockázativiselés kezdete előtt általában ki kell várnunk a 2-3 hónapos türelmi időszak végét. Fontos, hogy a kérdőívekben ne adjunk meg valótlan információt, hiszen ez érvénytelenítheti a szerződésünket. Ne titkoljuk el a már diagnosztizált betegségeinket, hiszen a biztosítás kizárólag a váratlan egészségügyi problémák esetén használható.

  • Szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítást 8 ezer és 35 ezer forint közötti összegért köthet egy harmincas éveiben járó, egészséges személy.
  • Az összegtérítéses egészségbiztosítás már havi 7 ezer forintos díjtól megköthető, de ennél a biztosítástípusnál jobban járhatunk, ha a havi díjfizetés helyett a negyedéves, féléves vagy éves fizetési lehetőséget választunk. 
  • A kritikus betegségek külföldi gyógykezelésre kötött egészségbiztosítás évi 120-130 ezer forintos díjon érhető el egy aktív felnőtt számára.
  • A gyerekek után körülbelül évi 55 ezer forintos díjat kell fizetni.
  • 65 éves kor felett már évi 230-240 ezer forintba kerül ez a biztosítási típus, hiszen a súlyos betegségek kialakulásának kockázata jelentősen megnövekedik ebben az életkorban.

Ha olcsóbb megoldásra vágynánk akkor a csoportos családi egészségbiztosítás egy jó lehetőség. Sok esetben a cégek is nyújtanak egészségbiztosítást az alkalmazottiak számára, mint béren kívüli juttatás.

Ezt kapja az egészségbiztosítástól

Az egészségbiztosítási díjak mellett azzal is érdemes tisztában lennünk, hogy pontosan mit kapunk a pénzünkért.

Elsőként fontos kiemelni, hogy az egészségbiztosítás az egészségünkkel kapcsolatos kockázati eseményekre érvényes. Ilyen például egy váratlan, súlyos megbetegedés vagy egy baleset. A krónikus betegségek vagy a már diagnosztizált egészségügyi problémák nem tartoznak a biztosítás érvényességi körébe. Ne tekintsünk az egészségbiztosításra úgy, mint egy magánegészségügyi bérletre! Ez a termék a váratlan eseményekből következő anyagi kár enyhítését célozza meg és nem alkalmas arra, hogy a már meglévő betegségeinket olcsóbban tudjuk kezeltetni.

Az is lényeges, hogy az egészségbiztosításra ne úgy nézzünk, mint a kötelező társadalombiztosítás kiváltására. A magánegészségügy nem tudja és a hatályos jogszabályok szerit nem is válthatja ki teljes mértékben az állami egészségügyet, ráadásul a TB fizetése kötelező. Ha vészhelyzetről van szó, akkor azonnal a mentőt kell tárcsáznunk, nem érdemes időd vesztegetnünk arra, hogy az egészségbiztosításunk ellátásszervezőjénél próbálkozunk. Léteznek olyan komolyabb műtétek is, amikhez a magánegészségügy nem rendelkezik a megfelelő eszközökkel.

A biztosítási díjat jelentősen befolyásolja, hogy milyen szolgáltatásokat szeretnénk igénybe venni

Nem mindegy, hogy csak az alapcsomagra van szükségünk vagy szeretnénk teljeskörű védelmet. A döntés attól is függ, hogy melyik biztosítótársasághoz fordulunk. A legtöbb szolgáltatónál elérhető az állandóan hívható orvosi call center, a kis- és nagyértékű diagnosztikai vizsgálatok, a különböző szakorvosi ellátások, az összegtérítés, illetve a preventív szűrővizsgálatok. Például a szakorvosi vizsgálatok leggyakoribb fajtái vagy a laborvizsgálatok általában a részét képezik az alapcsomagnak, míg a szűrővizsgálatok csak egy magasabb díj ellenében vehetők igénybe.

Ne felejtsük el, hogy a kifizetett havidíj nem térül meg minden hónapban, hiszen valószínűleg nem kell ilyen gyakran orvoshoz mennünk. Azonban, ha megtörténik a baj, akkor megúszhatjuk a jelentős kiadásokat és megtérül a befizetett biztosítási díj. Egy súlyosabb betegség vagy baleset, illetve az azt követő lábadozási időszak rendkívül megterhelő lehet anyagilag. Az egészségbiztosítás segítségével elkerülhető, hogy ezek a szerencsétlenségek pénzügyi nehézségekkel tetézzék az egyébként is megterhelő időszakot.

További hasznos cikkek a témában:

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához