Ezeket látta már?

Ne hagyja az állam zsebében az egészségpénztár után járó állami támogatást!

egészségpénztár után járó állami támogatás

Ha dolgozik, és költ az egészségére, akkor talán ezt teszi, további néhány millió honfitársával együtt.

Ha ezen szeretne változtatni, akkor szüksége lesz egy egészségpénztári számlára, amivel akár évi 150 ezer forintot is visszaigényelhet a személyi jövedelemadójából.

Sokat fizetünk

Az egészségpénztár az öngondoskodás egyik fajtája. Persze azon kívül, hogy megfelelő életmódot választva igyekszünk hosszan megőrizni az egészségünket, az egészségünkről gondoskodni nagyrészt az állam feladata, az állami egészségügyi rendszeren keresztül. Nem ingyen, hiszen mindenkinek kötelező társadalombiztosítási vagy egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni (utóbbit annak, akinek nincs munkája, vagy egyéb módon nem biztosított, azaz Magyarországon elvileg senki nem szorulhatna a TB rendszeren kívülre).

Arról azonban már megoszlanak a vélemények, hogy az állam mennyire jól látja el ezt a feladatát. Az egészségügyi rendszer komoly megterhelésnek volt kitéve az utóbbi időben, és a várólisták azóta sem rövidülnek. Ha időben szeretnénk megfelelő ellátáshoz jutni, előfordul, hogy mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk.

Nem magyar sajátosság, hogy az egészségünkkel kapcsolatos kiadások egy részét magunk álljuk. Ez máshol is így van, de nem mindegy az önkéntes hozzájárulás mértéke. Mi az egészségügyi kiadásainknak legalább 25 százalékát saját zsebből fizetjük, ami Uniós átlagban nagyon magas. Franciaországban vagy Luxemburgban mindössze 10 százalékot képvisel az emberek saját része az egészségügyi kiadásukon belül. Mi tehát sokat vagyunk kénytelenek magunk fizetni, de a magas terheken némileg könnyít az egészségpénztár. Az öngondoskodást ugyanis az állam jutalmazza.

Mennyi állami támogatást kaphatunk?

Az egészségpénztárba befizetett összeg 20 százalékát, legfeljebb évi 150 ezer forintot visszaigényelhetünk a személyi jövedelemadónkból. A maximumhoz havi 62 500 forintot kellene a pénztárba befizetnünk. Ennyit nem biztos, hogy tudunk szánni az egészségünkre havonta, és szerencsére talán nincs is rá szükség.

A maximális visszatérítéshez közelebb juthatunk, ha prevenciós szolgáltatásokat veszünk igénybe, amelynek 10 százalékát szintén visszaigényelhetjük az adónkból, csakúgy, mint annak az összegnek a 10 százalékát, amelyet két évre lekötünk a pénztárban.

Az adóvisszatérítés összegét azzal is növelhetjük, ha nyugdíjmegtakarításunk is van. A 150 ezer forintos maximális adó-visszatérítés a nyugdíjpénztárral együtt érvényes. Az adó-visszatérítést ugyan kérni kell, de az egész két kattintás. Ha van egészségpénztári számlánk, ezt ne hagyjuk bent, hisz ez a támogatás jár nekünk.

Alacsony megtakarítási hajlandóság

Az adó-visszatérítés támogatás összege persze lehetne nagyobb is, hisz az összeg hosszú évek óta változatlan. Ugyanakkor még így is jelentős megtakarítást jelent, ha költünk az egészségünkre. És nem nagyon van olyan ember, aki sosem vesz gyógyszert, soha nem jár magánorvoshoz vagy magán szűrővizsgálatra.

Ezt sokan felismerték az elmúlt időszakban, főleg azóta, hogy a magánegészségügy már nem csak egy kényelmi szolgáltatás, hanem sok esetben a gyógyulás egyetlen útja. Így az egészségpénztári tagok száma is jelentősen nőtt, és mostanra több, mint 1,1 millió embernek van egészségpénztári számlája.

Ugyanakkor az országban a KSH szeptemberi adatai szerint több, mint 4,6 millióan dolgoznak, 4,3 millióan pedig az életkoruk alapján SZJA-t is fizetnek, tehát ki tudnák használni az egészségpénztáron keresztül elérhető adó-visszatérítést. Ráadásul az egészségpénztári tagok 40 százaléka inaktív, tehát egyáltalán nem használja a pénztár szolgáltatásait.

Az országban tehát nem túl magas a megtakarítási hajlandóság, annak ellenére, hogy ma már tudjuk, hogy az egészségügyi rendszer és a nyugdíjrendszer sem tud megfelelően gondoskodni rólunk. Nekünk kell tehát lépni.

Korábbi rossz tapasztalatok alapján sokan félhetnek attól, hogy az állam egyszer csak elveszi az egészségpénztárban tartott pénzünket, mint ahogy korábban a magánnyugdíjpénztári vagyonnal történt. Ettől azonban nem kell félni. A korábbi magánnyugdíjpénztári számlákon a nyugdíjjárulékunk egy része volt, saját névre szóló számlákon, amit aztán az állam visszaolvasztott az államkasszába.

Az egészségpénztárban nem az államnak fizetett járulékunk van, hanem a saját adózott jövedelmünk, ebben az értelemben tehát nem különbözik bármilyen más bankszámlától. Az egészségpénztári vagyon államosításától tehát nem kell jobban félni, mint a magán bankszámlák befagyasztásától.

Az egészségpénztári megtakarításunkat – szemben a bankszámlánkon tartott pénzünkkel – nem védi az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA), ha tehát az egészségpénztár nagyon rosszul gazdálkodik, akkor az nekünk is fájdalmas lehetne. Az egészségpénztárak gazdálkodását azonban nagyon szigorúan szabályozza a jogszabály, ezért inkább pozitív hozamokra számíthatunk, a jelenlegi gazdasági helyzetben nem is rosszra. Egészségpénztárak több, mint 30 éve működnek Magyarországon, és a legtöbb pénztárhosszan és stabilan a piacon van.

Az egészségpénztárak nem őskövületek

Ellenkezőleg, nagyon is modern szolgáltatásokat is találunk a palettájukon. Ilyen rögtön a bankkártyával összeköthető egészségkártya. Épp úgy használható, mint a bankkártya, az egészségkártyánkat elfogadó üzletekben éppen úgy fizethetünk vele. Nincs számlagyűjtés,

beküldés. Itt arról van szó, hogy az egészségkártyánk közvetlenül kapcsolatban áll a bankkártyánkkal, és ha nincs az egészségpénztári számlánkon a vásárláshoz szükséges összeg, akkor az egészségkártyánk automatikusan átkéri azt a bankkártyánkról. Ilyen egészségkártyája van az IZYS Egészségpénztárnak és a Prémium Egészségpénztárnak.

Ehhez hasonló a Patika és az Új Pillér Egészségpénztáraknál elérhető kártya, ahol azt állíthatjuk be, hogy egy bizonyos összeg alá csökkenve az egyenlegünk automatikusan töltődjön fel az általunk meghatározott összeggel. Így nem kell sok pénzt tartani az egészségszámlánkon, ha nem tudunk vagy akarunk, de mégis fizethetünk innen, és mivel ez ugyanúgy pénztári befizetésnek minősül, az adó-visszatérítést is igényelhetjük utána.

Ha pedig számlát szeretnénk elszámolni, ez is jóval egyszerűbb, mint korábban. Akár termékvásárlásról, akár szolgáltatás igénybevételéről kiállított számlánk van, elszámolhatjuk elektronikusan. Mára már nem jelent problémát az egészségpénztár használata, ha költünk az egészségünkre, csak nyerhetünk vele.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Váratlan trendforduló az egészségügyi öngondoskodásban: ennyire megugrottak a mutatók!

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

egészségpénztár

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához