Ezeket látta már?

Mostantól mindenki megnézheti a saját háziorvosa legfontosabb adatait

egészségügy egészségablak app háziorvosa legfontosabb adatai

Új funkcióval bővült az EgészségAblak applikáció.

- Az augusztus eleji frissítéssel újabb funkcióval, a háziorvosi adatokkal bővült az EgészségAblak mobil alkalmazás – nyilatkozta az MTI-nek a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. Rétvári Bence elmondta:

a "Háziorvos" menüpontban mostantól mindenki meg tudja nézni a saját háziorvosa legfontosabb adatait, így látható

  • az orvos neve,
  • rendelési helye és ideje,
  • telefonszáma
  • és pecsétszáma is.

Aki eltérést tapasztal, az NNK felé jelezheti

Ezzel a kényelmi funkcióval elkerülhető, hogy valaki tévedésből rendelési időn kívül menjen az orvosához, és megkönnyíti az orvos felhívását is – mutatott rá, hozzátéve: ez egyszerre segít a betegeknek és megkönnyíti az egészségügyi dolgozók munkáját is. A háziorvosi rendelési adatok a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) hatósági nyilvántartásából származnak. Amennyiben valaki eltérést tapasztal, úgy az értintett azt az NNK felé jelezheti – mondta az államtitkár.

A háziorvosi rendelések megjelenésével együtt már összesen öt funkciót vehetnek igénybe a felhasználók az alkalmazáson keresztül:

  1. háziorvos elérhetőségek, adatok,
  2. minden e-Lelet hozzáférhető,
  3. az e-Receptek megjelennek az alkalmazásban,
  4. tartalmazza a digitális koronavírus oltási igazolványt
  5. és elérhető belőle 0-24 órában az EgészségVonal is.

Az EgészségAblak alkalmazás ingyenes és mindenki számára letölthető

Első használatához TAJ-számra, Ügyfélkapu-azonosítóra és jelszóra van szükség, a további belépéseknél azonban már egyszerűen ujjlenyomattal, Face ID-val vagy jelkóddal is azonosíthatja magát a felhasználó. A mobil alkalmazás célja, hogy a lakosság könnyen, gyorsan, egyszerűen és minél széleskörűbben használhassa a digitális egészségügy előnyeit. A következő hónapokban a tervek szerint újabb funkciók fognak megjelenni. Az alkalmazást már 2 millió 375 ezren használják, már több mint 1,5 millió egészségügyi dokumentumot, és többszázezer receptet töltöttek le rajta keresztül.

"Az EgészségAblak népszerű, mert bárki könnyedén érheti el egészségügyi adatait" – szögezte le az államtitkár.

EgészségAblak belépés, EgészségAblak bejelentkezés mobileszközökön

  1. Nyomjunk az EgészségAblak alkalmazás ikonjára mobiltelefonunk vagy tabletünk kijelzőjén. Amennyiben nem rendelkezünk még az applikációval, töltsük le a Google Play vagy az Apple Store oldaláról.
  2. Első bejelentkezéskor az alkalmazás megnyitása után fogadjuk el az Általános Felhasználási Feltételeket és az Adatkezelési Tájékoztatót, majd nyomjunk a ‘Tovább’ gombra.
  3. A belépési oldalon nyomjunk az ‘Ügyfélkapu’ gombra.
  4. Válasszuk ki az Ügyfélkapu belépés módját (Ügyfélkapu azonosítás, Ügyfélkapu plusz, elektronikus személyi igazolvány, telefonos azonosítás, arcképes azonosítás), és adjuk meg az azonosításhoz szükséges adatainkat.
  5. Első bejelentkezéskor adjuk meg TAJ-számunkat.
  6. A belépési folyamat során beállíthatjuk az egyszerűsített belépést a TAJ-szám megadása után.
  7. Amennyiben helyesen adtuk meg a belépéshez szükséges információkat, a rendszer automatikusan beléptet a regisztrált felhasználók számára elérhető felületre.

Egyszerűsített belépés az EgészségAblak alkalmazásba

A mobiltelefonos alkalmazásában a Digitális Covid-igazolványok, a még kiváltható elektronikus receptek és gyógyászati segédeszközök listája is elérhető. Az egyszerűsített belépés segítségével internetkapcsolat nélkül is lehetőségünk van megjeleníteni a már letöltött e-recepteket és Digitális Covid-igazolványokat.

Az egyszerűsített belépés beállításához sikeres Ügyfélkapu bejelentkezés és TAJ-szám ellenőrzés szükséges, ezt az applikációba történő első belépéskor kötelező megtennünk. Az első belépés során TAJ-szám megadása után aktiválható az egyszerűsített belépés. Amennyiben kihagyjuk ezt a beállítási lehetőséget, a későbbiekben is aktiválhatjuk az alkalmazás ‘Beállítások‘ menüjében.

Ezt követően az egyszerűsített belépés beállításával elég mobiltelefonunk képernyőzárjának feloldását elvégezni (pl PIN-kód, jelszó megadása, ujjlenyomat leolvasás) az EgészségAblak használatához.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Erre számítson: így kaphat majd időpontot az orvoshoz szakrendelésekre

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: shuttertock.com
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához