Ezeket látta már?

Ezen a génen múlhat mennyire jó a memóriánk, és milyen könnyen tanulunk

áttörés, értelmi fogyatékosság, memória, tanulás

Egy új kutatás szerint egy bizonyos gén befolyásolhatja a tanulási képességünket és a memóriánkat is.

Egy értelmi fogyatékossággal összekapcsolt génről kiderült, hogy szabályozza az egerek tanulását és memóriáját.

Ez a gén a KDM5B, melyet korábban összefüggésbe hoztak néhány értelmi fogyatékossággal és autizmussal. Az általános populációban egyes mutációi csökkent agyműködéssel járnak, bár ezek nem elegendőek ahhoz, hogy nyilvánvaló fogyatékosságot vagy viselkedésbeli tüneteket okozzanak.

Hogyan hat negatívan a csökkent génfunkció az agyra?

A közelmúltban a King's College London tudósai felfedezték, hogy az agyban lévő gén nem megfelelő működése memóriavesztést, tanulási nehézségeket okoz, valamint csökkenti az agy azon képességét, hogy megerősítse a neuronok közötti kapcsolatokat, ami kulcsfontosságú az emlékezet kialakításában.

Ezt a gént korábban az értelmi fogyatékossággal hozták összefüggésbe, ám a legújabb vizsgálatban azt találták, hogy az egereknél a tanulást és a memóriát is szabályozza.

A KDM5B gén fontos szerepet játszik a tanulásban és a memóriában

A kutatócsoport a Journal of Neuroscience folyóiratban publikált egérvizsgálatban leírták, hogy KDM5B gén nélkül tenyésztett egereknél romlott tanulási képesség és a memória.

A tudósok később egy másik, már felnőtt egereknél is mérsékelték ennek a génnek a mennyiségét a hippocampus-ban, (az agy azon része, mely a memóriáért felel), hogy kizárják annak lehetőségét, hogy az agy fejlődésére gyakorolt ​​hatása okozhatta az említett eredményeket.

Ennek során felfedezték, hogy bizonyos egerekben epilepsziás görcsök alakultak ki a csökkent génfunkció miatt, valamint azt, hogy a memóriájuk és a tanulási képességük is hanyatlott. A laboratóriumi kutatások azt sugallták, hogy kevésbé erősödött ekkor a neuronális, idegi kapcsolat az emlékezés során.

KDM5B gén és az értelmi fogyatékosság

- Az emlékezet és a tanulási képesség alapvető az intellektuális képességeinkhez, de még mindig sokat kell tanulnunk erről. A KDM5B gént több mint egy évtizede összefüggésbe hozták az autizmussal és az értelmi fogyatékosság bizonyos formáival, de ennek a génnek a mutációja önmagában nem mindig elegendő ezeknek az állapotoknak az előidézéséhez, ezért nem is vizsgálták részletesen – mondta Albert Basson professzor, a tanulmány vezetője.

- Munkánk azt mutatja, hogy a KDM5B gén igen fontos a tanulás és a memória szempontjából, és új betekintést nyújt ezek alapvető mechanizmusaiba, ami kulcsfontosságú a funkciók fejlesztésének új módjainak megtalálásában.

Ez a felfedezés nemcsak elmélyíti a kognitív funkciók megértését, hanem új utakat nyithat az értelmi fogyatékosságok és az olyan állapotok kezelésében, mint az autizmus.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Autizmus spektrum zavar: ez az összefüggés az ASD és az Asperger-szindróma között

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

autizmus

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához