Ezeket látta már?

Ezért kötik a magzati szívhang meghallgatásához az abortusz elvégzését

magzati szívhang, abortusz, törvénymódosítás, terhességmegszakítás

A belügyminiszter rendelete szeptember 15-én lép hatályba. Mit mond a törvény, és mit jelent ez a gyakorlatban?

A szívhang meghallgatásához kötik szeptember közepétől az abortusz elvégzését - derül ki a Magyar Közlönyben megjelent belügyminiszteri rendeletből.

A magzati élet védelméről szóló 1992. évi LXXIX. törvénymellékletén módosított a belügyminiszter, a változtatás miatt pedig módosul a terhesség megszakításához szükséges kérőlap.

A módosítás lényege, hogy a terhesség megszakítását kérő állapotos nőnek a jövőben be kell mutatnia egy olyan szülész-nőgyógyász által kiállított leletet, amely rögzíti, hogy az egészségügyi szolgáltató a magzati életfunkciók működésére utaló tényezőt egyértelműen azonosítható módon bemutatta neki. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy meg kell hallgatnia a magzat szívverését. A belügyminiszter rendelete szeptember 15-én már hatályba is lép.

Dúró Dóra, a Mi Hazánk képviselője már régóta követeli a törvény módosítását. Dúró szerint a szívhang meghallgatásának feltétele nem szigorítás, csak tájékoztatás a várandós nő részére.

Novák Katalin köztársasági elnök az államfőválasztást megelőző beszédében azt mondta, támogatni fogja azokat, akik a fogantatás pillanatától vigyáznak az életre. Bár konkrétumokba nem bocsátkozott, sokan már akkor úgy értelmezték kijelentését, hogy az abortusz feltételeinek szigorításáról beszélt.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: Euronews
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához