Ezeket látta már?

Hölgyek figyelmébe: spirál közvetlen az abortusz után?

2011.06.18. Módosítva: 2015.11.04.
fogamzásgátló tabletta, spirál, rézgyöngy

Sokkal nagyobb valószínűséggel védekeznek spirállal a nők akkor, ha azt az abortusz vagy elhalt terhesség műtéti eltávolítása kapcsán felhelyezik a méh üregébe. Bár a kilökődés esélye magasabb az azonnali felhelyezés esetén, ez statisztikailag nem számottevő, ráadásul a szövődmények száma is azonos.

"Kicsivel több spirál löködött ki akkor, ha a műtétkor helyezték fel őket, de a különbség nem bizonyult statisztikailag jelentősnek" - mondta Dr. Paula Bednarek, az Oregoni Egészségtudományi Egyetem szülész-nőgyógyász docense.

mehnyak-280x200-d000007C0dd1497cd6101

A spirál biztonságos és hatékony védekezési módszer. Hatékonyabb, mint a tabletta, az óvszer vagy a pesszárium, ennek ellenére használata nem kellően elterjedt. A közlemény a New England Journal of Medicine folyóiratban jelent meg. Az Egyesült Államokban a nemkívánt terhességek több mint fele azért fogan meg, mert nem megfelelően, illetve nem is védekeznek a terhesség ellen.

A spirál azon túl, hogy hatékony védekezési módszer, csak egyszer kell felhelyezni, és több éven át biztonságos. "Ha közvetlenül az abortusz után javasolunk védekezési módszert a nőknek, az ismételt műtét valószínűsége csökken. A spirálok több évtizede veszítették el népszerűségüket, amikor megemelték a kismedencei gyulladások valószínűségét" - magyarázza Dr. Mary Rosser, a New York-i Montefiore Egészségügyi Központ szülész-nőgyógyásza. Ám a korszerű eszközöknél ennek előfordulása jelentősen csökkent.

A spirálok T-alakú eszközök, jelzőfonaluk kilóg a méhszájból, megkönnyítve az eszköz ellenőrzését és eltávolítását. A korábbi eszközök jelzőszála több szál összesodrásából lett kialakítva. A résekben könnyebben meg tudtak telepedni a kórokozók, melyek elszaporodva kismedencei gyulladást okozhattak, vagyis a régi fonalak gócként viselkedtek.

Jelen vizsgálatba 575 nőt vontak be 4 nagy amerikai központban. Valamennyien abortuszon vagy műszeres befejezésen estek át és nyitottak voltak a spirállal való védekezésre. A résztvevőknél véletlenszerűen vagy azonnal a műtét után felhelyezték a spirált, vagy a kontroll vizsgálatok alkalmával kettő illetve hat hét múlva. Az azonnali csoportban mindenkinél megtörtént a felhelyezés, ellenben a másik csoportban csak 71,3 százalékos volt a spirál felhelyezése.

Az első csoportban nem is fogant terhesség, ellenben azok között akiknél nem helyezték fel az eszközt, öt újabb nem kívánt terhesség fogant. Hat hónap múlva az azonnali csoportban 5 százalékban kilökődött a spirál, szemben a 2,7 százalékkal, amit a másik csoportban tapasztaltak. A szövődmények előfordulási gyakorisága nem különbözött a két csoportban.

A spirált azért nem helyezették fel a második csoportban, mert bonyolult volt a közlekedés, nem tudtak szabadnapot kivenni a munkahelyükön illetve nem találtak bébiszittert gyermekük mellé, hogy elmehessenek a kontroll vizsgálatra, egyébként továbbra is szerettek volna spirállal védekezni. A bűntudat illetve a titkolózás is szerepet játszhat ebben. "Sokan el akarják felejteni a rossz élményeket, ezért nem jelentkeztek újra az alanyok,150-en ugyanis be sem fejezték a hat hónapos vizsgálatot" - tette hozzá Bednarek.

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához