Ezeket látta már?

Ezért vagyunk betegek gyakrabban, ha hideg van

megfázás

Itt a megfázás mögötti tudományos magyarázat, ami elmagyarázza, miért betegszünk meg gyakrabban a hideg időben.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt arról, hogy felfedeztek egy biológiai magyarázatot arra, hogy a felső légúti fertőzések miért gyakoribbak a hideg évszakokban:

Még 2018-ban leírtak egy veleszületett immunválaszt, amelyet a baktériumok orron keresztül történő belélegzése vált ki: ilyenkor apró, folyadékkal teli zsákocskák, úgynevezett extracelluláris vezikulumok (vagy EV, korábbi nevükön exoszómák) szabadulnak fel és áramlanak ki a nyálkahártyába, hogy körül vegyék és megtámadják a baktériumokat. Ez a kutatókban a darázsafészek felrúgásának képzetét keltette, így a zsákocskák támadását „EV-rajnak” nevezték.

A 2018-as tanulmány azt is kimutatta, hogy a zsákocskák antibakteriális fehérjéket juttatnak el a nyálkahártyán keresztül az orr elülső részétől annak hátulsó részébe a légutak mentén, ami aztán megvédi a többi sejtet is a baktériumoktól, mielőtt azok túl messzire bejutnának a szervezetbe.

Egy most, a The Journal of Allergy and Clinical Immunology szaklapban megjelent tanulmányban a kutatók arra kerestek választ, hogy ezt az immunválaszt olyan orron keresztül belélegzett vírusok is kiváltják-e, amelyek a leggyakoribb felső légúti fertőzések forrásai. Elemezték, hogy a műtéten átesett betegek és egészséges önkéntesek orrából gyűjtött sejtek és orrszövetminták hogyan reagáltak három vírusra, köztük a koronavírussal és két rhinovírussal.

Azt találták, hogy mindegyik vírus „EV-raj” válaszreakciót váltott ki, bár a baktériumok leküzdésére használttól eltérő jelátviteli útvonalon. A kutatók egy olyan mechanizmust is felfedeztek, amely a vírusok elleni válaszreakcióban játszik szerepet: felszabadulásukkor a zsákocskák csaliként működtek, olyan receptorokat hordozva, amelyekhez a vírus az orrsejtek helyett kötődik.

A kutatók ezután azt tesztelték, hogy az alacsonyabb hőmérséklet hogyan befolyásolja ezt a választ, ami különösen fontos az orr immunitásában, mivel az orr belső hőmérséklete nagymértékben függ a belélegzett külső levegő hőmérsékletétől.

Egészséges önkénteseket küldtek ki szobahőmérsékletű környezetből 15 percre 4,4 °C-os térbe, és azt találták, hogy az orr belsejében a hőmérséklet körülbelül 5 °C-ot esett. Ezután ezt a hőmérsékletcsökkentést izolált orrszövet-mintáknál alkalmazták. és csökkent immunválaszt figyeltek meg. A kiválasztott zsákocskák mennyisége közel 42 százalékkal csökkent, és az EV-kben lévő vírusellenes fehérjék is károsodtak.

Ezek az eredmények biológiai magyarázatot adnak a felső légúti fertőzések évszakfüggő változásaira."

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: Koronavírus vakcináció - szakirodalmi tallózó FB-csoport
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához