Ezeket látta már?

Félelmetes, mit okozott az anya terhesség alatti covid fertőzése a csecsemőnél

covid, koronavírus, csecsemő, agykárosodás

A koronavírus átjutott az anyától a placentán keresztül a babához, és innentől megpecsételődött az csecsemő és az egész család sorsa.

A Miami Egyetem kutatói csütörtökön jelentették az első két olyan esetet, amikor a SARS-CoV-2 vírus bizonyosan átjutott az anya méhlepényén, és agykárosodást okozott a hordozott csecsemőkben.

Az orvosok már korábban is gyanították, hogy ez lehetséges, de mindeddig nem volt közvetlen bizonyíték a Covid-19 jelenlétére az anyai méhlepényben vagy egy csecsemő agyában - mondták el újságírók előtt a szakemberek - írta meg a Reuters.

A második trimeszterben lettek covidosak a kismamák

Az orvosok elmondták: a babák olyan fiatal anyáktól születtek, akiknek a második trimeszterükben pozitív lett a vírustesztje - még mielőtt a vakcinák széles körben elérhetők lettek volna. Az esettanulmányok a Pediatrics folyóiratban jelentek meg.

Számos vírusról ismert, hogy képes átjutni a méhlepényen és magzati agykárosodást okozni, beleértve a citomegalovírust, a rubeolát, a HIV-t és a Zika-vírust. A SARS-CoV-2 vírust felnőttkori agyszövetben mutatták ki, és egyes szakértők azt gyanították, hogy a magzati agyszövetet is károsíthatja.

"Ez az első alkalom, hogy sikerült kimutatnunk a vírust olyan magzati szervben, ahol transzplacentálisan átjutottak" - emelte ki Dr. Michael Paidas, a Miami Egyetem szülészeti és nőgyógyászati ​​tanszékének tanszékvezetője.

Az újszülötteknek életük első napjától kezdve rohamaik voltak

A Zikával ellentétben a csecsemők nem mikrokefáliával születtek, amely állapotot a kis fejméret jellemez. Ehelyett a mikrokefália az idő múlásával fejlődött ki, mivel agyfejlődésük üteme a későbbiekben jelentősen elmaradt a normálistól.

  • Mindkét csecsemőnek súlyos fejlődési elmaradása volt.
  • Az egyik gyerek 13 hónapos korában meghalt, a másik hospice-ellátásba került.

Egyik csecsemő tesztje sem volt pozitív a SARS-CoV-2 vírusra, de magas volt a vérükben a covid antitestek szintje – mondta el sajtónyilvánosság előtt Dr. Merline Benny, neonatológus és a Miami Egyetem gyermekgyógyász adjunktusa. Mint mondta, ez arra utal, hogy a vírus átjutott az anyától a placentán keresztül a babához.

A kutatók mindkét anya méhlepényében találtak bizonyítékot a koronavírusra

Az elhunyt gyermek agyának boncolása koronavírust vírust tárt fel az agyban, ami arra utal, hogy közvetlen fertőzés okozta a sérüléseket – mondta Benny.

Ami az anyákat illeti, bár mindketten pozitívak voltak a koronavírusra,

  • az egyik nőnek csak enyhe tünetei voltak, és teljes korában kihordta a babát,
  • míg a másik olyan beteg volt, hogy az orvosoknak a terhesség 32. hetében kellett megszülniük.

Dr. Shahnaz Duara, a Miami Egyetem szülész-nőgyógyásza szerint ugyan az esetek ritkák, mégis arra buzdítja azokat a nőket, akik terhességük alatt fertőződtek meg, hogy tájékoztassák gyermekeik gyermekorvosát, hogy ellenőrizze a fejlődési késéseket.

A kutatók minden nőnek javasolják, aki gyermeket tervez, hogy oltassa be magát Covid-19 ellen, ahogy a várandósság alatt is érdemes nőgyógyásszal konzultálni a vakcináció lehetőségeiről az oltatlan kismamáknak.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Magas a koleszterinszintje? Ha volt covidos, erről jobb, ha tud!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: Reuters
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához