Ezeket látta már?

Félrenyelte reggeli közben a falatot a hotelben az asszony, ennyin múlt a tragédia

mentők, győr, kórház

A 75 év körüli nő torkán úgy megakadt a falat, hogy nem kapott levegőt és összeesett.

"Egy budapesti szállodába kérték a mentők gyors segítségét ahhoz a 75 év körüli nőhöz, aki reggeli közben félrenyelt tegnap reggel. A nő fuldokolni kezdett, ezért lánya azonnal Heimlich-műfogást próbált alkalmazni, ami sajnos nem vezetett sikerre, így légútja teljesen elzáródott és az asszony összeesett." - olvasható az OMSZ közösségi oldalán.

A posztból kiderült, hogy a hotel egyik munkatársa is a nő segítségére sietett, mentőt hívott, majd a telefonos utasítások szerint megvizsgálta a nőt, aki már nem lélegzett. Tapasztalt mentésirányító azonnal riasztotta a legközelebbi mentőegységet, miközben az újraélesztés lépéseire instruálta a bátor recepcióst. A mentősök perceken belül helyszínre értek és emelt szinten folytatták az életmentést, ami az időben megkezdett mellkasi nyomásnak köszönhetően végül sikerre vezetett, és a beteget stabil állapotban szállíthatták kórházba a mentők.

Hogyan kell végezni a Heimlich-manővert?

A Heimlich-fogás vagy Heimlich manőver egy elsősegélynyújtási technika, ami akkor tud segíteni, akár életet is menteni, ha valaki félrenyelt, és fuldoklik. A technika a nevét Henry Heimlich amerikai orvosról kapta.

A fogást végzőnek a fuldokló mögé kell állnia, majd a két kezét össze kell kulcsolnia a másik hasának felső részén, a köldök fölött, majd a kezeit hirtelen hátra és felfelé rántva összepréselni a tüdőt. Erre azért van szükség, mert az így megnövekedő légnyomással nagy eséllyel kiszabadítható a félrenyelt falat.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: facebook.com/orszagosmentok