Ezeket látta már?

Fizetésképtelenné vált az egyik legnagyobb német WC-papír gyár az energiaválság miatt

WC-papr, papírtermék, higiéniai termék, toalettpapír, törlőkendő

Ha van szimbóluma a koronavírus-járványnak, a WC-papír minden bizonnyal köztük van. Most az energiaválság hat az iparra - előfordulhat, hogy hiába is rohannánk érte a boltba?

A sors különös fintora, hogy a WC-papír gyártók még a háború és az energiaválság előtti koronavírus-válság idején is nagy nyertesek voltak, az emberek nem győztek bespájzolni toalettpapírból, a gyárak meg alig győzték gyártani és aladni. Most fordult a kocka.

Elfogyhat a WC-papír, a Covid-krízis után most a gázválság miatt

Az energiaipar nehézségei sokféle iparágra erős hatással lehet. Ennek ékes példája a papíripar, ahol elsőként a WC-papír lehet majd a szűk keresztmetszet: ismét hiánycikké válhatnak bizonyos higiéniai termékek, például a toalettpapír is. Ezúttal azonban nem a pánikszerű felvásárlás okozhat ellátási problémákat, mint a koronavírus-járvány kezdetén, hanem a termelési problémák idézhetik elő a bajt – számolt be az UP Jobs News.

A higiéniai papírgyártás során különösen függünk a gáztól. Ha ez nem érkezne tovább, akkor nem tudnánk garantálni az ellátás biztonságát

– nyilatkozta augusztus végén Martin Krengel, a német papíripari szövetség alelnöke a nemzetközi toalettpapírnap alkalmából.

A szakember szerint Németországban veszélyben van az ellátás biztonsága. Ráadásul a WC-papír egy alapvető fontosságú árucikk, és nem csupán a magánháztartásokban, a munkahelyeken és a közintézményekben is nélkülözhetetlen, így többek között a kórházakban, az idősotthonokban és a repülőtereken is.

A papíripar nem tudja helyettesíteni a gázt

A papíripari szövetség kalkulációja szerint Németországban évente 750 ezer tonna toalettpapírt állítanak elő. Ebből hozzávetőlegesen 125 ezer tonnát exportálnak, de ugyanennyit importál is az ország.

Ez az első komoly jel a papírgondokra

Az energiaipar nehézségei más iparágakra is erős hatással lehetnek. Ennek ékes példája a papíripar, ahol elsőként a WC-papír lehet majd a szűk keresztmetszet.

Most a Hans Klenk által 1928-ban alapított ptinás cég, a Hakle, fizetésképtelenségi eljárást kezdeményez maga ellen - írta meg a svájci Blick alapján blikk.hu. A WC-papírgyártó még létezik, de a vállalatot át kell szervezni. Eközben az árak emelkednek. Németországban ez az első komolyabb, az energiaválság miatt bekövetkezett, komoly céget érintő szerkezetátalakítási ügy.

A Hakle fizetésképtelenségének az oka

A jól ismert WC-papírgyártó a honlapján "a globális nyersanyag-, logisztikai és energiapiac súlyos torzulásait" hozza fel okként. Különösen a "jelenlegi energia- és anyagárak szorították sarokba a vállalatot".

A Hakle (egyelőre) nem zárja be a gyárakat

Az öncsődeljárás alá vont vállalat toalettpapír- és nedves törlőkendő márkái továbbra is a polcokon maradnak a németeknél, a vezetőség is marad, de kénytelenek külső ügyvezetőt kinevezni, aki segít kontroll alatt tartani a költségeket. A Hakle szerint minden alkalmazottat tájékoztattak az átszervezésről. A bérek és fizetések azonban a mostani bejlenetés szerint csak 2022 novemberéig biztosítottak.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: Blick.ch
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához