Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: mi lett a frontokkal? Ez vár ránk pénteken!

frontok, szmog, légmozgás, meteoklinika, orvosmeteorológia

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint a tartós frontmentes helyzet nagyon veszélyes következményekkel is jár!

Egész héten kitart a frontmentes időszak. De jó ez? Súlyos következményekkel jár a légmozgás lelassulása.

A frontoknál is rosszabb humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzet alakul ki.

A meteogyógyász a Meteo Klinika TV-n:

Egyre komolyabb veszély fenyegeti az egészségi állapotukat.

A frontérzékenyek ugyan joggal örülnek a tartósan frontmentes időszaknak ami sok tekintetben lehetőséget ad szervezetünk regenerálódására, immunrendszerünk erősítésére. És ehhez igen kedvező is lenne a rendkívül magas hőmérséklet, a csapadékmentes idő és a több órás napsütés. Ugyanakkor a légmozgás hiánya miatt a fontosabb szennyező források környékéről nem távozik el a szennyezett levegő, és nagy mértékben feldúsulnak a levegőben a szennyező anyagok. Ez különösen a PM 2,5, tehát a legfinomabb porszennyezések esetében veszélyes.

Különösen a légzőszervi és keringési betegségekben szenvedők tapasztalnak egyre erősebb tüneteket, de a mérgező részecskék a véráramba közvetlenül bejutva szerte a testünkben gyulladásos folyamatokat válthatnak ki. Emellett nagy mértékben legyengítik szervezetünk védekező képességét a kórokozókkal szemben, hozzájárulnak a fertőzésveszély növekedéséhez. A szmogos, ködös, fényszegény idő gyakran okoz fejfájást, fáradtabbak, kedvetlenek lehetünk, több a múló rosszullét. Az ilyen helyeken és időszakokban inkább kerüljük a szabadban tartózkodást!

Szabadtéri programok

A kültéri program javaslatainkat a mikro környezeti adottságok döntik el. A magas hőmérséklet és a több órás napsütés igen kedvező lenne, bár a sokfelé előforduló reggeli pára, köd egyre tartósabban megmaradhat főleg az északkeleti területeken. A fő kérdést azonban a gyorsan növekvő légszennyezettség okozza. A nagyvárosi és a szélvédett területeken ne tervezzünk tartós kültéri programokat ha leromlik a levegő tisztasága. Különösen a nagyobb terheléssel járó programokat kerüljük.

Romlik a levegő minősége

Egyre rosszabban alakul a légszennyezettségi helyzet. A gyenge légmozgás mellett nem cserélődik a levegő a szennyező források környékén, és a szennyező anyagok, főleg a mikró porok feldúsulnak. Ez rendkívül káros az egészségre!

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Asztma gyerekkorban: náluk alakulhat ki nagyobb eséllyel

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

légszennyezettség

Forrás: meteoklinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához