Ezeket látta már?

Hatalmas siker: már 6500 esetben segített az Gondosóra

gondosóra használata, segélyhívás, diszpécserszolgálat

A 65 év felettiek körében rendkívül népszerű a magyar kormány által biztosított Gondosóra program.

Egész Európában egyedülálló Gondosóra programot a magyar kormány hozta létre, kifejezetten a 65 év felettiek számára. Ez az alanyi jogon elérhető jóléti háttérszolgáltatás lehetővé teszi, hogy a rászorulók szükség esetén azonnal értesítsék az ingyenesen biztosított eszköz segítségével a folyamatosan elérhető diszpécserszolgálatot. A program célja, hogy az idősebb generáció tagjai vészhelyzet esetén azonnal jelezhessék szükségüket a gombnyomásra reagáló segítség eléréséhez.

A Gondosóra program, melyet a Miniszterelnöki Kabinetiroda koordinál, 2023 júliusától kezdve működik, és már több mint félmillióan regisztráltak rá. A szakemberek 6500 súlyos, életmentő helyzetben reagáltak segítségkérésre.

Ez a program mérföldkő és jelentős előrelépés az idősgondozás területén. Nem csupán az eszközt használók számára jelent komoly segítséget, hanem a felhasználó családjának, szeretteinek és hozzátartozóinak is biztonságot és megnyugvást nyújt, tudva, hogy a segítség mindössze egy gombnyomásra van tőlük.

Milyen esetek történtek eddig?

A készüléket csuklón vagy nyakban is lehet viselni, és víz- és ütésálló. Erősebb ütést vagy esést észlelve automatikusan jelzést küld a diszpécserszolgálatnak. Ha valaki elájul és a földre zuhan, azonnal értesítik a mentőszolgálatot. Az eszköz nem csak közvetlen életveszély esetén segít, hanem olyan élethelyzetekben is, amikor a diszpécserszolgálat beavatkozása szükséges. Például egy kis településen a falugondnok vagy kazánszerelő értesítésével.

Egy közelmúltbeli eset például azt mutatja, hogy egy idős nő eltévedt az erdőben a Tolna megyei Szakcs közelében. A Gondosóra eszközén keresztül segítséget kért, és a riasztást követően kevesebb mint fél órával a dombóvári hivatásos tűzoltók a GPS-koordináták alapján megtalálták.

A bejövő hívások száma jelentősen megnőtt az eszköz bevezetése óta: átlagosan napi kétezer hívás érkezik, és ennek körülbelül 10 százaléka sürgős esetet jelent.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Életet mentett a gondosóra

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

életmentés

Forrás: mandiner
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához