Ezeket látta már?

Egyre romlik az idősek helyzete itthon: ez az, ami minden nyugdíjasnak nehéz

idősek helyzete Magyarország  gondozási igény egészségpénztár

A társadalom elöregedése egyre égetőbb probléma Magyarországon, amely az idősgondozás terén is jelentős kihívásokat jelent.

Folyamatosan növekvő gondozási igény mellett egyre nehezebb az ellátórendszerek fenntartása. Így aki teheti, az otthoni ellátást választja, amely egy sokkal humánusabb formája az ápolásnak. Azonban az otthoni segítségnyújtás a családtagoknak mentálisan megterhelő lehet, ápolót fogadni pedig költséges. Azonban egészségpénztári tagsággal ezek a terhek jelentős mértékben csökkenthetők.

Hazánk lakosságának 19 százaléka, körülbelül 1,9 millió fő tartozik a 65 év felettiek korosztályába. Közülük 1,3 millióan valamilyen korlátozottsággal élnek és segítségre, ellátásra, valamint gyakori orvosi kezelésekre szorulnak.

  • Házi segítségnyújtást mindössze 7 százalék kap, idősek otthonában 3 százalék él, ők ott kapnak szakellátást.
  • A fennmaradó 90 százalék, összesen 1,1 millió időskorú önmagára vagy jobb esetben a családjára van utalva.
  • Ellenben több mint 31 százalékuk egyedül él, így se házastárs, se pedig a családtag nem tölti be az aktív gondozói szerepet.

Miközben folyamatosan nő a gondozási igény, az ellátórendszerek fenntartása egyre nehezebb, helyek korlátozottan érhetők el. Ezért, ha a betegség jellege megengedi, egyre többen választják az otthoni betegellátást, amit egy hozzátartozó, vagy ápolónő végez. Az idős hozzátartozó gondozásának felvállalásával a családtagok jelentős terhet vállalnak magukra, ápolónő fogadása pedig komoly anyagi kiadást jelenthet a családnak.

Ráadásul a Pénzcentrum friss kutatásából kiderült, hogy amíg 2022-ben minden hatodik magyar nyugdíjasnak okozott problémát a mindennapokban a rossz egészségi állapota, az arányuk 2023-ra már majdnem 20 százalékra nőtt – ami részben azzal magyarázható, hogy egyre magasabbak a gyógyszerköltségek, és ez pedig már az egészségüket fenyegeti.

A kutatásból körvonalazódott az is, hogy a válaszadó nyugdíjasok 16,9 százalékának hónapról hónapra anyagi gondjai vannak, és 37,7 százalékuk épphogy csak kijön a jövedelméből, viszont félretenni már nem tud. Csupán 15,8 százalék jön ki gond nélkül a bevételeiből és tud képezni emellett tartalékot is.

Ugyanakkor, ha időben elkezdjük a felkészülést a nyugdíjas éveinkre, azzal magunkon és a családunkon is segíthetünk. Sokaknak az öregkorra, nyugdíjas évekre való takarékoskodás jelenti az öngondoskodást, és a különféle megtakarítási formák közül az életbiztosítás mellett a nyugdíjjal kapcsolatos megtakarításokat azonosítják azzal. Pedig az Egészségpénztári tagság is az öngondoskodás egy igen jelentős formája, aminek segítségével könnyíthetünk nyugdíjas éveinken. Ugyanis amíg dolgozunk, addig érdemes az utolsó évekig befizetni az egészségpénztári számlára, kihasználni ezzel az adó-visszatérítés lehetőségét, amivel spórolhatunk időskorunkra.

Pénztártagnak lenni több okból kifolyólag megéri:

  • a gyorsabb és kiegyensúlyozottabb orvosi vizsgálatok és kezelések, gyógyszerköltségek és az esetleges váratlan kiadások mellett
  • családi (önsegélyező) szolgáltatásokat is biztosít, aminek köszönhetően segíthetünk családtagjainkon.

A családi (önsegélyező) szolgáltatások egyik formája az idősgondozás támogatása

Ezt a pénztártag saját részre vagy kezdeményezett családtagjának kérhet, és ezt felhasználhatja gondozási, ápolási intézményben való elhelyezés napi vagy havi díjának támogatására. A megváltozott egészségügyi állapotú személyek otthoni gondozást is igénybe vehetnek, amelyet házi ápolói szakszolgálat vagy szociális gondozószolgálat biztosít.

Azért is érdemes egészségpénztári számláról fizetni ezeket, mert a pénztárba befizetett összeg 20%-kal gyarapodhat évente, maximum 150 ezer forinttal. Emellett az időseket támogathatjuk társkártyával is, így a patikában és rendelőkben fizethetnek vele a pénztártag egyenlegét terhelve, ugyanis a pénztárnál elszámolható egészségügyi szolgáltatásokat bejelentett családtagjai is igénybe vehetik.

,,Az OTP Egészségpénztár családi szolgáltatásainak számos pozitívuma van, amivel támogatást nyújthat a családoknak. Az idősgondozás pont ilyen, amivel számos terhet tudunk levenni a vállukról, viszont még mindig sokan nem élnek vele. Holott az egészségpénztári befizetések növelhetők az adó-visszatérítésnek köszönhetően, évi maximum 150 ezer forinttal. Reméljük, hogy a jövőben még több ember figyelmét sikerül felhívnunk a tagság előnyeire, és ezáltal számos családnak könnyíthetünk a mindennapjain” - tette hozzá Kovács Tamás Attila, az OTP Egészségpénztár ügyvezető igazgatója.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Így gyógyuljon magánban, ha panasza van

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

egészségpénztár

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához