Ezeket látta már?

Kötelesek betárazni ezekből a gyógyszerhatóanyagokból a gyógyszer-nagykerek

egészségpénztár gyógyszerek magánorvosi ellátás

A gyógyszerhiány mérséklése érdekében a rendelet 313 olyan hatóanyagot határozott meg, amiből a gyógyszer-nagykereskedő cégeknek készleteket kell felhalmozniuk.

Megjelent a Magyar Közlönyben egy úgynevezett stratégiai gyógyszerlista, amely szerint a gyógyszer-nagykereskedők kötelesek lesznek minden hónapban egy bizonyos mennyiségű, stratégiai fontosságú gyógyszerhatóanyagot raktározni.

A Magyar Közlöny 2024. évi 29. számában megjelenő 16/2024. (III.11.) BM rendelet 1. melléklete meghatározza a betegellátás biztonságának fenntartásához szükséges stratégiai gyógyszerhatóanyagok listáját, és kötelezi a gyógyszer-nagykereskedőket, hogy ezekből a hatóanyagokból folyamatosan a megelőző év értékesítési mennyiségének 1/12-ével rendelkezzenek.

Az NNGYK honlapján közzéteszi és félévente felülvizsgálja az érintett, magyarországi forgalomban lévő gyógyszerek listáját, melyen

  • „SH” jelzéssel jelöli a Magyarországon előállított gyógyszereket,
  • „S” jelzéssel pedig a magyarországi gyártóhellyel rendelkező gyártók gyógyszereit.

A rendelet a 2024. március 11-ei kihirdetést követő 60. napon lép érvénybe. Az első közleményt az NNGYK az életbe lépést követő hónapban teszi közzé.

A belügyminiszter 16/2024. (III. 11.) BM rendelete a stratégiai gyógyszerlista kiadásáról a Magyar Közlöny 1533-1540. oldalán található.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Függőséget okozó fájdalomcsillapítót vizsgálnak

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

gyógyszer

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához