Ezeket látta már?

Gyógyszerhiány van ebben a vármegyében: vérnyomáscsökkentők, értágítók hiányoznak

gyógyszerhiány vérnyomáscsökkentő értágító gyógyszer

Szakgyógyszerész számolt be a vármegyei helyzetről.

A betegek folyamatosan próbálnak beszerezni az elérhető termékekből, a patikába betelefonálók kétharmada a hiánycikkekről érdeklődik. Megpróbálják külföldről beszerezni, azonban nemcsak Magyarországon, hanem sok esetben egész Európában sem kaphatóak ezek a gyógyszerek.

A Haon debreceni szakgyógyszerészt kérdezett a problémáról és annak lehetséges okairól. Mint írták: a számos alapanyag közül nem elérhető a vérnyomáscsökkentő és értágító hatású doxazozin, a betahistin és a teofillin. Ezekből olyan mértékű a hiány, hogy hónapok óta gyakorlatilag egyik erősségű készítmény sem kapható belőle. Időnként érkezik egy-egy szállítmány, azonban hamar elkapkodják a készletet.

Fontos gyógyszerek hiányoznak a patikákból

Jelenleg többek közt szívgyógyszerekből, keringésre ható, asztmaellenes készítményekből van hiány. A legfőbb oka a globális alapanyaghiány. A gyógyszergyárak többsége ugyanis nem feltétlenül állít elő alapanyagot, azokat egy erre specializálódott gyártótól szerzi be. A legnagyobb alapanyaggyártók Kínában és Indiában vannak – vázolta fel a szakgyógyszerész.

A szakember elmondása alapján a vény nélküli gyógyszereknél más a helyzet. Télen a megfázás elleni gyógyszerek, gyerekeknek szánt láz- és fájdalomcsillapító és valamennyi forróital-por nehezen volt beszerezhető: amikor érkezett belőle, sokan bevásároltak, hogy kitartson tavaszig.

További részletek a teljes cikkben.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Metilénkék: ez lehet a megoldás az alkohol okozta betegségek gyógyítására!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

fájdalomcsillapító

Forrás: haon
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához