Ezeket látta már?

Két tömeges, közösségi gastroenteritis-járvány is terjed hetek óta

hányás hasmenés vírus rotavírus

Az érintettek között szerepel egy óvoda és egy idősek otthona, ahol a vezető tünetek a láz, a hasmenés és a hányás voltak. Erre érdemes figyelni.

A múlt héten két tömeges, közösségi gastroenteritis-járványról érkezett jelentés - írja az Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) péntek reggeli jelentése.

Az esetek hátterében a calici- és rotavírus állhat

A 2024. február 12. és 18. közötti időszakban továbbá egy laboratóriumi vizsgálattal igazolt pertussis, azaz szamárköhögés megbetegedést is jelentettek. A betegről szóló információk szerint egy Bács-Kiskun vármegyei 2 hónapos csecsemő, aki megbetegedése előtt nem kapott szamárköhögés elleni védőoltást.

A 7. héten egy importált eredetű vírusos hemorrhagiás láz megbetegedés került nyilvántartásba. A 63 éves magyar nőbeteg, aki Pest vármegyében él, a betegség lappangási idejében Srí Lankán és a Maldív-szigeteken nyaralt.

A tünetek közé tartozott

  • láz,
  • hányinger,
  • fáradtság,
  • izomfájdalom,
  • csontfájdalom,
  • ízületi fájdalom,
  • fejfájás
  • és szem- és szem mögötti fájdalom.

A diagnosztikus laboratóriumi vizsgálatok a Dengue vírus szerepét igazolták.

Terjed a hányás és hasmenés is

Egy Pest vármegyei óvodában 2024. február 13-19. között 35 fő (30 gyermek, 5 dolgozó) lett beteg enterális tünetekkel. A vezető tünetek közé tartozott a hányás, hasmenés és láz, amelyek 2-3 nap alatt rendeződtek, és senki sem igényelt kórházi ápolást. Egy gyermeknél calicivírus pozitív székletmintát diagnosztizáltak, a járvány valószínűleg kontakt úton terjedt, az élelmiszer eredetére utaló bizonyíték nem merült fel. Az intézményvezető szigorította a higiénés rendszabályokat.

Egy Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei idősek otthonában 49 fő enterális megbetegedését jelentették . A járvány 2024. február 2-án kezdődött, tünetei a hányás és hasmenés voltak, de kórházi ápolásra nem volt szükség. Az élelmiszer eredetére vonatkozó bizonyíték nem merült fel. A laboratóriumi vizsgálatok eredményei szerint nyolc fő székletmintája közül három esetben rotavírus pozitív lett.

A helyszíni vizsgálat alapján a járási hivatal népegészségügyi osztályának munkatársai fokozott fertőtlenítésre és higiénés intézkedésekre hívták fel a figyelmet.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Hány napig tart a hányás-hasmenés vírus? Így fertőzi meg a felnőtteket a rotavírus!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

fertőző betegségek

Forrás: Pénzcentrum
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához