Ez lett 2025-ben az ország kenyere
A XIV. Szent István-napi Kenyérversenyt a Magyar Pékszövetség szervezte, ahol több száz különböző kenyér indult.
A balmazújvárosi Balmaz Sütöde tönkölylisztből készült Alföldi Pajta kenyere érdemelte ki 2025-ben az ország kenyere címet, míg az innovatív kenyerek kategória győztese az extraszűz olívaolajjal készült Mediterrán kenyér lett a XIV. Szent István-napi Kenyérversenyen – tájékoztatta a verseny kommunikációjával foglalkozó céget az MTI-t.
Tizennegyedik alkalommal rendezte meg a Magyar Pékszövetség a Szent István-napi Kenyérversenyt, amelyen a Szent István-napi kenyér kategóriában 20 vállalkozás indul 29 termékkel, az innovatív kenyerek versenyében 14 cég 26 termék méretét tette meg magának.
A Szent István-napi kenyér kategóriájában olyan termékkel lehetett jelentkezni, amely hagyományos, kiegészített élesztővel, kovász felhasználásával, legalább kétféle lisztből készült kizárólag magyar és természetes alapanyagokból.
A balmazújvárosi Balmaz Sütö nyertes terméke, az Alföldi Pajta kenyér - tönkölyliszttel világos tönkölyliszt, teljes kiőrlésű tönkölyliszt, BL55 és BL80 búzaliszt felhasználásával készült, kiegészülve szóval, többször, sertészsírral.
Az Innovatív kenyérkategóriájában fontos volt, hogy milyen újítás jelenjen meg a termékben (alapanyaghasználat, gyártási technológia, megjelenés, élettani hatás) és magyar alapanyagok felhasználásával készüljön.
A tájékoztató szerint a győztes ásotthalmi Varga Pékség Mediterrán kenyér - extraszűz olívaolajjal termék kiváló minőségű magyar lisztből és a Varga Pékség saját technológiájával készült, és " méltó példája a mediterrán életérzés és az egészségtudatos táplálkozás házasságának ".
A nyertes kenyereket a közönség először a Magyar Ízek Utcájában kóstolhatja meg a Szent István-napi rendezvénysorozat részeként, augusztus 18. és 20. között.
Összegezve
- Az Alföldi Pajta kenyér, amely a balmazújvárosi Balmaz Sütöde terméke, 2025-ben elnyerte az Ország Kenyere címet.
- Az innovatív kenyerek kategóriája győztese az ásotthalmi Varga Pékség Mediterrán kenyere lett.
- A XIV. Szent István-napi Kenyérversenyt a Magyar Pékszövetség szervezte, ahol több száz különböző kenyér indult.
- A Szent István-napi kenyér kategória a hagyományos magyar alapanyagokra és technológiákra összpontosít.
- A győztes termékeket augusztus 18–20. között kóstolhatja meg a közönség a Magyar Ízek Utcájában.
Cukorbetegként is ehet kenyeret, ám nem mindegy, hogy milyet
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!