Ezért érdemes a napot egy kanál extra szűz olívaolajjal indítani – ilyen változásokat tapasztalhat
Érdemes kipróbálni, ha reflux-szal vagy székrekedéssel küzd.
Az utóbbi években egyre több egészségtudatos ember kezdi a napját egyetlen, egyszerű hozzávalóval: egy evőkanál extra szűz olívaolajjal. Bár elsőre meglepőnek tűnhet ez a mediterrán reggeli szokás, ám sokan esküsznek rá. Hogy miért?
Mi az olívaolaj?
Az olívaolaj egy egyszeresen telítetlen zsír, amely olajsavból, fitoszterolokból, karotinoidokból, tokoferolokból és polifenolokból áll. Az olajbogyó gyümölcsének megőrlésével, majd a kifolyó folyadék szűrésével nyerik.
A legjobb, ha extra szűz olívaolajat használ. Az olívaolaj standard változatai ugyanis hővel készülnek, hogy a lehető legtöbb levet kinyerjék a gyümölcsből. Ezzel szemben a szűz olívaolajat hidegen sajtolással állítják elő, és finomítatlanul hagyják, így minden értékes molekula érintetlen marad.
Miért érdemes éhgyomorra reggel olívaolajat fogyasztani?
Egyre többen követik azt, hogy reggelente, még éhgyomorra egy kanál olívaolajat fogyasztanak, mivel ez számtalan előnnyel jár:
- segíti az emésztést
- javítja a béltranzitot
- szabályozza a bélmikrobiotát
- hozzájárul a napi antioxidáns és polifenol bevitelhez
Az olívaolaj rendszeres reggeli fogyasztása különösen jótékony hatással lehet az emésztőrendszerre, mivel serkenti az epe működését, segíti a zsírok lebontását, és enyhítheti a székrekedést. Azok, akik gyakran tapasztalnak puffadást vagy lassú az anyagcseréjük, akár már néhány nap után tapasztalhatják a pozitív hatását, csakúgy, mi t azok, akik reflux-szal küzdenek.
Az extra szűz olívaolaj további nagy előnye az egészséges zsírsavtartalma, amely hozzájárulhat a "rossz" LDL-koleszterin csökkentéséhez és a "jó" HDL-koleszterin növeléséhez, így támogatva a szív- és érrendszeri egészséget. Nem elhanyagolható az agyra gyakorolt hatása sem: az olívaolaj antioxidánsai és gyulladáscsökkentő vegyületei (például az oleokantál) hosszú távon hozzájárulhatnak a mentális frissességhez és az idegrendszer védelméhez.
Hogyan fogyassza?
Sokan az olívaolajat néhány csepp friss citromlével kombinálják, ami tovább fokozza az emésztést és támogatja a máj működését. Elegendő, ha egyszerűen, egy kanállal beveszi. Bár a legjobb az lenne, ha üres gyomorra venné be és utána várni kb. fél órát a reggelivel, ám, ha nem szereti az ízét, akkor az is jó, ha valamilyen módon az ételéhez (pl. salátához) adja.
Emma Shafqat dietetikus a Women's Health-nek elmondta, hogy azért érdemes óvatosnak lenni, hiszen amellett, hogy a kalóriatartalma miatt érdemes elkerülni a túlzásokat, valamint de azoknak, akiknek nehézségeik vannak a zsírok emésztésével, óvatosnak kell lenniük az ilyen módon történő fogyasztásával, mivel hasi fájdalmat vagy hasmenést okozhat.
7 ok, amiért érdemes lefekvés előtt almaecetet fogyasztani
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!