Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: a hétvégénél is kimerítőbb lesz a hétfő! Eddig kell kibírni mentőöv nélkül

hosegriasztas-kanikula-orvosmeteorologia-idojaras-fronthatas-ma-meteogyogyasz

Még a levegővétel is nehéz lesz a hőségben! A nagyvárosokban a hajnali órákban sem frissül fel a levegő.

A Meteo Klinika részletes tájékoztatása szerint trópusi páratartalom, extrém hőség és frontálzóna egyaránt okoz növekvő terhelést. A hét első napja is hőhullámmal indul az ország jelentős részén, miközben északnyugat felől más jellegű terhelést okozó frontálzóna érkezik.

Teljes kifáradás! Extrém hőhullám után fokozottan veszélyes frontálzóna!

Ezekre a fontos dolgokra figyeljen oda, fogadja meg a meteogyógyász® hasznos tanácsai ebben a rendkívüli humánmeteorológiai helyzetben.

Hétfőn nyugat felől bizonytalan mozgású frontálzóna érkezik, a Dunántúl nagy részén délutántól már ez dominál. A déli-keleti területeken viszont fülledtebbé válik a levegő, emellett tovább folytatódik a meleg, sőt, még elviselhetetlenebbé válik.

Ez a hőhullám egyre inkább kimeríti a szervezetet

A nagyvárosokban a hajnali órákban sem frissül fel a levegő, a folyamatos terhelés rendkívül igénybe veszi szervezetünket. Emiatt a többség a hidegfronti hatásokat is rosszabbul viseli. Lehetőség szerint minél korábban végezze el a bevásárlást, a ház körüli, kinti munkákat, a legmelegebb órákat inkább pihenéssel töltse. Leginkább a szívbetegek, az idősek, és a vérnyomáspanaszokkal élők veszélyeztetettek, a forróság mellett helyenként a nagy hőingás is megterhelő.

Általánosak az alvászavarok, a fejfájás, a fáradtság, tompaság. A koncentrálóképesség jelentősen csökken ebben a humánmeteorológiai helyzetben, türelmetlenebbek, ingerlékenyebbek lehetünk, légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota.

Rendkívül fontos a szervezetünk terhelésének a minimalizálása!

A nap folyamán rendkívül fontos az izzadás során elvesztett folyadék pótlása: ásványvíz, gyümölcstea, limonádé a legjobb választás, a cukros üdítők, az alkohol ilyenkor kerülendők. Az ásványi sókat is pótolni kell, ez megoldható ásványvízzel, valamint az ételek mértékkel történő sózásával is.

Szabadtéri programok

A Dunántúlon a front érkezése zavarhatja a kültéri programokat. Míg keletebbre a hőség az úr, a déli órákban tartózkodjon hűvös helyen, a lakást is sötétítse be, mert nagyon gyorsan átmelegszik!

Ha tehetjük a legmelegebb órákban tartózkodjunk hűvös, árnyékos helyen, könnyen napszúrást, hőgutát kaphatunk a tűző napon.

A déli órákban tartózkodjon hűvös helyen, a lakást is sötétítse be, mert nagyon gyorsan átmelegszik! Pihenjen sokat, kerülje a nehéz fizikai munkát, a sportokat! Fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, viseljen világos színű, szellős ruházatot, valamint kalapot, napszemüveget! Kisgyermeket, csecsemőt tilos a napra vinni. Legyen önnél esernyő, mert délután már nem zárható ki zápor vagy zivatar előfordulása!

UV-sugárzás

10 és 16 óra között az UV-sugárzás erős, nagyon erős fokozatot ér el, ezért figyeljünk bőrünk fokozott védelmére! A nagy hőségben fogyasszunk bőséges mennyiségű folyadékot, kerüljük a koffeint és alkoholt tartalmazó italokat!

Pollenek, parlagfű, allergia

A következő napokban a meleg idő miatt a pollenterhelés tovább erősödhet. A parlagfű pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja magas-nagyon magas szintet érhet el, emiatt erősebb tünetek is jelentkezhetnek a parlagfűre allergiások körében. A csalánfélék és a kenderfélék pollenjei magas szinten lehetnek jelen a levegőben

Időjárás hétfőn

Az országos tisztifőorvos 2023. augusztus 25-én (péntek) 0 órától 2023. augusztus 28-ig (hétfő) 24 óráig harmadfokú hőségriasztást rendelt el az ország egész területére.

Hétfőn az ország nagy részén még marad hőség, de nyugatra már érdemi lehűlés érkezhet. Délután, este nyugaton már több helyen alakulhatnak ki záporok, zivatarok, köztük heves zivatarok is. A Dunántúlon az északias, a Dunától keletre a déli-délkeleti szelet kísérhetik élénk, erős, zivatarok környezetében viharos lökések. A hőmérséklet napközben 27-38 fok között tetőzhet, nyugaton mérhetjük az alacsonyabb értékeket.

Kedden már többfelé kell készülni záporokra, zivatarokra, helyenként heves zivatarokra. A légmozgás sokfelé lesz élénk, erős, zivatarok környezetében viharos. A csúcshőmérséklet 24 és 35 fok között alakulhat, 30 fok fölé még keleten, északkeleten emelkedhet a hőmérséklet.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Hőguta, napszúrás: tünetei, jelei, megelőzése és kezelése

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



Forrás: EgészégKalauz / Meteo Klinika
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához