Ezeket látta már?

Nehéz elhinni: 20 beteg halt meg az intenzíven, miután lecsökkentették a gyógyszerüket

intenzív osztály halál noradrenalin gyógyszer

Négy nap alatt húsz intubált beteg halt meg, miközben egyetlen orvos sem jelentett semmi gyanúsat.

Az Agerpres az egészségügyi tárca közleményét idézi, amely szerint a kórház ápolási igazgatója írásban tájékoztatta a kórház menedzserét arról, hogy egy egészségügyi asszisztenstől származó információ szerint április 4. és 7. között 20 beteg halt meg az intenzív osztályon egy gyógyszer helytelen adagolása miatt. A halálesetek azután történtek, hogy csökkentették az intubált betegek életben tartására szolgáló Noradrenalin adagját.

A bukaresti Pantelimon kórház igazgatója, Bogdan Socea reagált egy egészségügyi ápoló vádjaira: „Ezt nehéz elhinni” – közölte le a kórházvezető reakcióját a Transtelex.

Bogdan Socea szerint négy nap alatt 19 haláleset történt az intenzív terápiás osztályon, de egyetlen orvos sem jelentett semmi gyanúsat, mivel több betegségben szenvedő páciensekről volt szó. Elmondása szerint orvosi bizottságot állítottak fel, amely minden állítást ellenőrizni fog.

Nem kellett spórolni a noradrenalin gyógyszeren

Ugyanakkor a kórházigazgató cáfolta azt a feltevést, miszerint azért csökkentették volna a betegek noradrenalin adagját, mert a kórháznak nem volt belőle elegendő mennyiség.

„Volt elegendő noradrenalinünk (...) Ez egy olyan gyógyszer, amely fenntartja a vérnyomást a súlyosan beteg betegeknél. Életben tartja az intubált betegeket (...) Nehéz elhinni, hogy mindez megtörténhetett” – mondta Socea.

A kórház vezetősége bizottságot hozott létre más osztályok orvosaiból a történtek kivizsgálására. A betegek biztonságával kapcsolatos súlyos vádak tisztázásában az egészségügyi miniszter ellenőrző testülete is részt vesz – olvasható a közleményben.

Mi a noradrenalin?

A noradrenalin vagy norepinefrin (INN: norepinephrine) egy katekolamin-hormon és neurotranszmitter. Pozitív izgalmi állapotért felelős, és függőséget válthat ki. A nor- előtag azt jelenti, hogy a nitrogénatomon nincs metilcsoport, ellentétben az adrenalinnal, ahol van.

Mi a különbség az adrenalin és a noradrenalin között?

Mind az adrenalin (epinefrin), mind a noradrenalin (norepinefrin) vészhelyzetekben, például bizonyos típusú sokk esetén vagy kritikusan alacsony vérnyomás esetén alkalmazott gyógyszerek formájában is rendelkezésre áll. Mindkettő az alfa- és béta-receptorokon hat. Azonban kissé eltérő funkciójuk és felhasználásuk van a szervezetben.

Bár mind a noradrenalin, mind az adrenalin képes aktiválni az alfa- és béta-receptorokat, az adrenalin erősebb hatással van a béta-receptorokra. A béta-receptorok a szívben, a tüdőben és a vázizomzatban találhatók.

Az adrenalin segít a szervezetnek stresszhelyzetekre reagálni azáltal, hogy megváltoztatja a létfontosságú szervek működését, hogy életben maradjunk. Amikor az agy veszélyt érez, a vegetatív idegrendszer utasítja a mellékvesét, hogy adrenalint szabadítson fel a véráramba. Az adrenalin felszabadulása megnövekedett szívverést, gyors légzést, emelkedett vércukorszintet és fokozott fizikai erőt okoz.

Ezzel szemben a noradrenalin dominánsabb hatást fejt ki az elsősorban csak az artériákban található alfa-receptorokra. Bár a noradrenalin kis mennyiségben mindig jelen van a vérünkben, stresszhelyzetekben a mellékvesekéreg nagyobb mennyiséget szabadít fel belőle.

A noradrenalin folyamatos, egyenletes felszabadulása segít fenntartani a vérnyomást. Stresszhelyzetben azonban a mellékvesekéreg nagyobb mennyiséget bocsát ki, ami tovább emeli a vérnyomást.

A noradrenalin stimulálja az artériákban lévő alfa-receptorokat. Amikor az alfa-receptorok aktiválódnak, az artériák összeszűkülnek, vagyis összenyomják az ereket, ami a vérnyomás emelkedéséhez vezet.

Mikor használnak az orvosok noradrenalint?

A noradrenalin első vonalbeli kezelés, amely súlyosan alacsony vérnyomás vagy sokk esetén növelheti a vérnyomást. Ez azért van, mert domináns hatása az artériákban lévő alfa-receptorok aktiválására irányul, ami segít helyreállítani a véráramlást és a vérnyomást.

A noradrenalin gyakori alkalmazásai közé tartoznak:

  • Kardiogén sokk: amikor a szív nem képes vért pumpálni az egész testben. Korai fázisban a bőr sápadt, hűvös , a vérnyomás csökken. Kifejlődött sokk esetében a vérnyomás szisztolés értéke 80Hgmm alá csökken, a pulzus szaporává válik, elnyomható, 120/perc fölé emelkedik, a bőr verejtékes, nehézlégzéssel, szapora légvételekkel, a testhőmérséklet csökkenésével jár. Végstádiumban az előző tüneteken túl a mellkasban folyadékgyülem is felszaporodik.
  • Szeptikus sokk: ekkor a vérnyomás fertőzés miatt rendkívül alacsony szintre esik le. A szeptikus sokk súlyos, életet veszélyeztető állapot, amely több szerv működési zavarával, keringési zavarral, alacsony vérnyomással, szapora pulzusszámmal, zavart tudatállapottal jár. A súlyos szepszis és a szeptikus sokk stádiuma egyaránt intenzív osztályos kezelést igényel!
  • Szívmegállás után: a szívmegállás a szív pumpafunkciójának hirtelen megszűnését jelenti. A szívmegállás nem azonos a szívrohammal – de a szívroham vezethet szívmegálláshoz. 
  • Hepatorenális szindróma: májbetegség, amely veseelégtelenséghez vezethet, és ezen állapotok kombinációja okozhat vérnyomásesést.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Miért pont éjszaka gyakoribbak szívrohamok? Ez a magyarázata

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

szívroham

Forrás: Transtelex
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához