Ezeket látta már?

Ezért veszélyes a nagyon alacsony a vérnyomás

alacsony vérnyomás

Az alacsony vérnyomást szerencsésebbnek tartják, mint a magas vérnyomást, ám ez is veszélyes lehet.

Alacsony vérnyomásról – másnéven hipotónia, vagy hipotenzió – akkor beszélünk, ha a vérnyomásérték átlagosan 100/60 Hgmm alatti. Általában nem tulajdonítanak neki túl nagy jelentőséget, kivéve ha kellemetlen tüneteket okoz. Sokszor csak egy-egy általános orvosi vizsgálat során derül ki valakiről, hogy alacsony a vérnyomása.

Mit okozhat az alacsony vérnyomás?

Szerencsésebbek azok, akiknek alacsony a vérnyomásuk, mint a magas vérnyomás által érintettek, hiszen az előbbiek várható élettartama magasabb. A rendkívül alacsony vérnyomás azonban olyan kellemetlen tüneteket is okozhat, mint az émelygés, szédülés, ájulás. Az esetek nagy többségében ezek beavatkozást, kezelést nem igényelnek.

Azonban, ha ezen tünetek tartósan fennállnak, érdemes kivizsgáltatni, hogy milyen kiváltó tényezők állnak a háttérben.

A vérnyomást meghatározó tényezők

A vérnyomás értéket 3 fő tényező határozza meg:

 • Perctérfogat, vagyis a szív által kipumpált vér mennyisége 1 percre vonatkoztatva.
 • Az erekben keringő vér mennyisége. Ha a szervezetben lecsökken a keringő vér mennyisége, akkor hipovolémiáról beszélünk.
 • Az erek befogadóképessége, melyet az erek belső átmérője határoz meg.

A nagyon alacsony vérnyomás okai

A különösen alacsony vérnyomás több kiváltó tényezőre is visszavezethető. A perctérfogat csökkenhet szívbillentyű rendellenesség, szívritmuszavar, tüdőembólia, illetve szívinfarktus (miokardiális infarktus), vagy kardiomiopátia okozta szívizom-károsodás, vagy gyengülés miatt.

Hipotenzió felléphet vértérfogat-csökkenés hatására, például kiszáradás, vagy masszív vérzés következtében.

Leeshet a vérnyomás az erek túlzott kitágulása miatt, ilyen előfordulhat szeptikus sokk (vérmérgezés kapcsán fellépő keringési rendellenesség), anafilaxiás reakció (igen súlyos allergiás reakció), nagy meleg, láz, az idegrendszert érintő bizonyos elváltozások és egyes gyógyszerek hatására. Továbbá terhes nőknél is gyakori az alacsony vérnyomás.

Betegségek, amelyek összefüggésbe hozhatók az alacsony vérnyomással

A kirívóan alacsony vérnyomás több más betegséghez, tünethez is társulhat, ezek a következők:

 • Vasovagalis syncope (ájulás, pl. fájdalom, vagy stressz hatására)
 • Hipoaldoszteronizmus (a mellékvese által termelt szteroid hormon hiánya, amely általában Addison-kórban szenvedőkre jellemző)
 • Parkinson-kór

Az Addison-kór olyan módon is összefüggésbe hozható az alacsony vérnyomással, hogy súlyos hasmenést, nagy mennyiségű vizeletürítést, fokozott izzadást, ezek eredményeként pedig nagymértékű folyadékvesztést okoz. Kezeletlen cukorbetegség, vagy gerincvelő sérülés is okozhat hipotenziót az erek átmérőjét szabályozó idegek károsítása révén.

Gyógyszerek, amelyek alacsony vérnyomást okozhatnak

Bizonyos gyógyszerek is okozhatnak hipotenziót, például az antidepresszánsok, a vízhajtók, és az olyan készítmények, amelyek tágítják a vérereket (vazodilatátorok – az angiotenzin-konvertáló enzim (ACE-gátlók, a kálciumcsatorna-blokkolók, vagy a nitrátok).

Ortosztatikus hipotenzió

Az ortosztatikus hipotenzió a vérnyomás gyors szabályozásának elégtelensége. Álló helyzetben, vagy hirtelen felálláskor jelentkező vérnyomásesés, amely ájuláshoz vezethet, mert lecsökken az agyba áramló vér mennyisége. Fáradtság, megerőltető testmozgás, túlzott mértékű evés, vagy alkoholfogyasztás hatására a tünetek rosszabbodhatnak.

Idős embereknél gyakoribb, sokszor a vízhajtók, értágítók vagy egyéb gyógyszerek (pl. fájdalomcsillapítók) túlzott használata miatt alakul ki. A kiszáradás és a túl hosszú fekvés is előidézheti.

Az alacsony vérnyomás kezelése

Az, hogy az alacsony vérnyomást szükséges-e kezelni, attól függ, hogy milyen kiváltó tényezők állnak a hátterében. Ha valamilyen gyógyszer szedése váltotta ki, akkor a kezelőorvos másik készítményt írhat fel, vagy módosít az adagoláson.

A szédülés és az ájulás fiataloknál - amennyiben nincsenek szívproblémáik - általában nem aggodalomra okot adó tünetek. Idősebbeknél viszont már komolyabb problémákra is utalhatnak, amelyek megakadályozzák a közel állandó vérnyomás fenntartását.

Az ortosztatikus hipotenzió esetenként gyógyszeres kezelést igényelhet, de gyakran elegendő bizonyos intézkedésekkel szinten tartani a vérnyomást. Kerülni kell azokat a tevékenységeket, amelyek előidézik a tüneteket – a hirtelen felállást, a túl forró zuhanyt, a hosszú ideig tartó mozdulatlan fekvést, illetve figyelni kell a bőséges folyadékbevitelre.

Amennyiben az alacsony vérnyomás hátterében Addison-kór, vagy szívelégtelenség áll, ezek mindenképpen orvosi kezelést igényelnek.

A helyes diagnózis felállítása

A pontos diagnózis felállításához fontos a kezelőorvost a lehető legrészletesebben tájékoztatni arról, hogy milyen körülmények között jelentkeznek a tünetek, milyen egyéb betegség áll fenn, illetve a vényköteles és recept nélkül kapható készítmények (beleértve gyógynövények, étrendkiegészítők, szemcseppek) szedéséről.

Mikor forduljon orvoshoz?

Az alacsony vérnyomás minden esetben részletes kivizsgálást igényel, hiszen hátterében megannyi életet veszélyeztető kórkép állhat. Amennyiben a sokk tüneteit is tapasztalja az alacsony vérnyomás mellett, azonnal hívja a 112-t és kérjen mentőt!

A sokk tünetei lehetnek:

 • zavartság,
 • szédülés,
 • „meszelt fal”-szerű sápadtság,
 • homályos látás,
 • felületes és kapkodó légzés,
 • gyenge és szapora pulzus,
 • ájulás vagy ájulásközeli állapot.

A hirtelen fellépő, avagy kórosnak tekinthető vérnyomás(-esés) súlyos, sokkos, életveszélyes állapotot idézhet elő. A túl alacsony vérnyomás komolyabb problémákat okozhat idős embereknél, akikre nézve komoly veszélyt jelent a megszédülés következtében egy esetleges elesés, illetve az ebből fakadó sérülés, törések.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Alacsony a vérnyomása? Ezt tegye, és jobban lesz!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

vérnyomás

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához