Ezeket látta már?

Így tarthatja életben a karácsonyfát az ünnepek alatt - vagy még azon is túl!

karácsonyfa, fenyőfa, műfenyő, ünnepek, klímaváltozás,

Másél éven át (!) egészségesen élt és virult, sőt, még friss hajtást is hozott a karácsonyfa ennél a fickónál. Ha utál tűleveleket porszívózni még Húsvétkor is, érdemes kipróbálni a módszerét.

Tiktok-on kering egy videó, egy gyönyörű, hatalmas, több mint két méteres fenyőfáról, karácsonyfáról. A videó készítője megmutatja, hogy egyáltalán nem hullanak a fa tűlevelei. De a fő pikantéria az, hogy a felvételen látható fenyőfa 2022 november 24-től 2023. január 3-ig állt karácsonyfaként a lakásban.

Így tartsa sokáig frissen a karácsonyfát

A fa annak ellenére, hogy ez idő alatt végig a fűtött lakásban tartották, izzósorokkal és díszekkel megrakva, nem száradt ki, nem hullajtotta el a tűleveleit, nem barnult meg, nem lett semmi baja. A tűlevelei és az ágai rugalmasak, harsogó zöldek, mintha a felvételen látható lebontás pillanatában. Sőt! A fenyő új hajtásokat és tobozokat is hozott!

Ez a régi módszer, ami máig hasznos

A videó készítőjének édesapja 30 éve alkalmazza ezt a technikát:

  1. Vegyünk egy jókora dézsát, amelynek az alján nincsenek vízelvezető lyukak. 
  2. Vágjunk ki egy akkora fakorongot, ami pontosan belefér az edény aljába.
  3. Ezt a fakorongot fúrjuk a fenyőfa talpába, mint egy talpazatot, ez tartja majd meg, hogy ne billegjen a fa. 
  4. Fúrjunk 18-20 mély lyukat fúrógéppel a fa törzsének alsó részébe – a karácsonyi szezon alatt ezeken keresztül fogja felszívni a vizet a fa, és így marad majd megfelelően hidratált a lakás melegében. 
  5. Nagyobb kövekkel és homokkal stabilizáljuk a fát, miután beállítottuk a dézsába. Kb. félig érjenek ezek az edényben.
  6. Töltsük fel színültig az edényt vízzel, majd minden másnap friss vizet adjunk hozzá. A fa néhány naponta 2-3 liter vizet szív fel.

Ha mégsem akarunk ezzel bíbelődni, választhatjuk a műfenyőt. Bár sokan az "ellene" tábort erősítik, a gyúlékonysága, természet ellenessége és az a bizonyos illat hiánya miatt.

A valódi vagy műanyag karácsonyfák környezetbarátabbak?

Mindannyian hallottunk már arról, hogy a fák miként segíthetik a klímaváltozás mérséklését azáltal, hogy megkötik a szén-dioxidot, és tárolják azt ágaikban, gyökereikben és tűiben. A karácsonyfák sem különböznek egymástól, ezért kivágásuk rossz ötletnek tűnhet.

Vannak azonban bizonyítékok arra, hogy a karácsonyfa-tenyésztés környezeti előnyökkel járhat. A karácsonyfák több mint 10 év alatt nőnek 1,8 méteresre. Ezekben az években a fák az állatok játszótereként fognak szolgálni, és „elszívják” a szenet a légkörből.

Ha valódi fa mellett dönt, a legjobb, ha helyi forrásból szedi össze a fát, hogy minimalizálja a szállítással kapcsolatos szén-dioxid-kibocsátást.

Az ártalmatlanítás akkor is fontos, ha valódi fákról van szó. Ha hulladéklerakóra kerül, nagyobb lesz a környezetre gyakorolt ​​hatása, mivel a lebomló fa metánt, egy erős üvegházhatású gázt termel. A fa elégetése szén-dioxidot és más szennyező anyagokat bocsát ki a levegőbe, bár a fa csak azt a szenet tudja visszajuttatni a légkörbe, amelyet eredetileg kivett. A legjobb ártalmatlanítási módszer a fa felaprítása, faforgácská vagy talajtakaróvá alakítva.

Mi szól a műfenyő mellett?

A műfenyők lelkes hívei azzal érvelnek, hogy évről évre sokszor használják őket. Bármennyire is igaz, a műfenyők azzal a hatalmas hátránnyal rendelkeznek, hogy műanyagból készülnek.

A műfenyők gyakran polivinil-kloridból (PVC) készülnek. Bár ez az anyag ellenálló, a műanyagok közül az egyik leginkább környezetkárosító anyag. Magas klórtartalma miatt a PVC mérgező szennyezést okozhat dioxinok formájában, amelyek a táplálékláncban felfelé halmozódnak fel az állatok szervezetében. A PVC-t szintén nagyon nehéz újrahasznosítani, és végül hulladéklerakókba kerül, ahol évtizedekig marad.

Ráadásul egy műanyag fa szénlábnyoma valójában magasabb, mint a valódié. Egy hamis fa körülbelül 40 kilogramm (88 font) üvegházhatású gázkibocsátással egyenértékű – ez több mint kétszerese egy valódi fának, ha szemétlerakóba kerül, és több mint 10-szer akkora, mint egy valódi faé, amelyet elégetnek.

Nagy az esélye, hogy a hamis karácsonyfája is hosszú utat járt be, mielőtt hazaért volna. Világszerte a műfenyők 80 százaléka Kínában készül. Miközben a világ körül szállítják vagy repülnek, hatalmas mennyiségű szén-dioxid-kibocsátás szabadul fel.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Hőstressz, vesekő, szívproblémák: így fog hatni ránk a klímaváltozás

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

klímaváltozás

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához