Ezeket látta már?

Kiderült: ennyire veszélyesek a fluortartalmú csomagolóanyagok

fluor, csomagolóanyag, bélgyulladás, pajzsmirigy betegség, emlőrák, hererák, vesedaganat, koleszterin

A ruháktól a kézkrémeken és a csomagolásokon át egészen a tűzoltó berendezésekig rendkívül széles körben használt „szuperanyag” súlyosan károsíthatja az egészséget.

A per- és polifluorozott alkil vegyületek egyre nagyobb kihívást jelentenek az élelmiszer-biztonság és a környezetvédelem szempontjából egyaránt – derült ki a WESSLING Tudásközpont tudományos videósorozatának legfrissebb előadásából.

Az élelmiszer- és a környezetbiztonság egymást átfedő fogalmak, hiszen a körülöttünk lévő víz, levegő és talaj tisztasága, illetve szennyezettsége alapvetően befolyásolja a mezőgazdaság által előállított élelmiszerek alapanyagainak a biztonságát – mondta el Dr. Szigeti Tamás János, a WESSLING Hungary Kft. üzletfejlesztési igazgatója a vállalat Youtube-csatornáján ingyenesen elérhető webináriumon.

A serpenyőktől a textilekig elterjedt a vegyület felhasználása

A per- és polifluorozott vegyületek élelmiszer- és környezetbiztonsági jelentősége kapcsán kifejtette, hogy a PFAS kifejezés a szintetikus vegyszerek, mesterséges vegyületek családjára vonatkozik. Ez a csoport több száz vegyi anyagot tartalmaz, amelyek kémiai tulajdonságai ugyan eltérőek, de abban mindenképpen hasonlítanak, hogy mindegyik szén és fluoratomokat tartalmaz.

Ezek a bélgyulladás tünetei és kezelési lehetőségei - olvasson tovább!

Számos felhasználási lehetőségük miatt ezek a vegyületek az egész világon elterjedtek. Víz-, olaj-, zsír- és hőálló tulajdonságaik miatt számos termékben előfordulnak, ebbe a vegyületcsaládba tartozik például a serpenyők teflonbevonata, víztaszító tulajdonságai miatt a textilszöveteket impregnálják ezekkel a vegyületekkel, tartósan ellenálló anyagokat lehet előállítani, ezenkívül tűzoltókészülékek tölteteiben is gyakran alkalmazzák azokat.

Sajnos azonban mára kiderült, hogy ezek a vegyületek környezeti és egészségügyi kockázatot is jelentenek:

Korábban azért gondolták, hogy nincs káros hatásuk, mert azt feltételezték, hogy ezek az anyagok nem tudnak beleoldódni a környezet különböző rendszereibe. Egy amerikai kutatás során azonban kiderült, hogy a megvizsgált 407 minta (főleg élelmiszereket és élelmiszerekkel érintkező anyagokat vettek górcső alá) egyharmada tartalmazott fluor atomokat.

Az élelmiszerekkel együtt a szervezetbe kerülhetnek

Szigeti Tamás elmondta, hogy a környezetben található per és polifluorozott molekulák képesek átjutni bizonyos csomagolószereken, illetve magukban a csomagolószerekben található vegyületek természetesen még könnyebben juthatnak be az élelmiszerekbe.

Éppen ezért vált mára elsődlegesen fontossá ezeknek a vegyületeknek a mérése, vizsgálata. Minderre a WESSLING Hungary Kft. a folyadékkromatográfia és a tömegspektrometria összekapcsolásával egy jól alkalmazható analitikai eljárást dolgozott ki, és ennek köszönhetően ma már rutinszerűen végzi el ezeket a vizsgálatokat élelmiszerekből és csomagolószerekből egyaránt.

A teljes előadást megtekintheti az alábbi videón

Forrás: egeszsegkalauz.hu