Ezeket látta már?

Karikó Katalin egy gyógyíthatatlan betegség ellenszerén dolgozik

karikó katalin, mrns

Karikó Katalin egy olyan betegség ellenszerén dolgozik, amelyre ma még nem ismerünk gyógymódot.

Karikó Katalin Széchenyi-díjas magyar kutatóbiológus, a Pennsylvaniai Egyetem kutatóprofesszora átvette a Semmelweis Budapest Award elismerést Budapesten. Az Amerikai Egyesült Államokban élő biológusnak Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora adta át a kitüntetést.

"Karikó Katalin felfedezésével emberek millióinak életét menthette meg, és neki köszönhető az is, hogy ma már egy biztonságosabb világban élhetünk, hiszen van fegyverünk a pandémiát okozó Covid-19 vírussal szemben, mely a későbbiekben, akár egy következő pandémiában sokkal gyorsabban bevethető" - emelte ki köszöntőjében Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, hozzátéve, hogy Karikó Katalin méltón csatlakozik a Semmelweis Budapest Award eddigi kitüntetettjeihez, köztük Roska Botond neurobiológushoz és Gloviczki Péter érsebészhez.

Áttörést jelentenek az mRNS-alapú vakcinák

Mint mondta, az mRNS-alapú vakcinák orvosi technológiájának kifejlesztését felfedezéseivel megalapozó kutató eredménye páratlanul rövid idő alatt, páratlanul sokaknak a legtöbbet adta: gyógyírt a bajban, a védekezés képességét, az egészség, az élet védelmét.

Kiemelte azt is, hogy a Karikó Katalin és kollégái által kidolgozott technológiával nemcsak a vírusok ellen, hanem egy sor más betegség - onkológiai vagy szívbetegség - esetében is hatékonyan lehet küzdeni. Ez pedig "eddig beláthatatlan távlatokat nyithat a jövőben a gyógyításban".

Ferdinandy Péter, az egyetem tudományos és innovációs rektorhelyettese méltatásában kitért arra, hogy Karikó Katalinhoz több mRNS-technológiához kapcsolódó szabadalom is kötődik. Karikó támogatásával tanítványa, Pardi Norbert évek óta együttműködést tart fenn a Semmelweis Egyetemen Jakus Zoltán kutatócsoportjával. A közelmúltban egy nyirokérnövekedési faktor kifejezésén keresztül indukáltak szervspecifikus nyirokérnövekedést, és visszafordították a kísérletes nyiroködémát - számolt be a rektorhelyettes.

Karikó Katalin ezért mondott le az alelnöki pozíciójáról

A számos díjjal elismert Karikó Katalin a díj átvételét követően Egy biológus gondolatai a kutatásról címmel tartott tudományos előadást az mRNS-technológiáról, annak 1961-es felfedezésétől a Covid-vakcina kifejlesztéséig.

Az előadás után újságíróknak nyilatkozva a BioNTech alelnöki pozíciójáról való leköszönését azzal indokolta, hogy a cégvezetés mellett nem jutott elég ideje arra, hogy elmerüljön a tudományban. Elmondta, hogy szeretne lépést tartani a tudománnyal, ehhez azonban több időre van szüksége. Nem szakadt meg teljesen a kapcsolata a céggel, munkacsoportjával még mindig együtt dolgozik. Karikó Katalin újságírói kérdésre válaszolva beszélt arról is, hogy vizsgálják az mRNS-technológia alkalmazhatóságát a daganatos megbetegedések kezelésére.

Az M1 információi szerint Karikó Katalin jelenleg is egy olyan betegség ellenszerén dolgozik, amelyre ma még nem ismerünk gyógymódot. A betegség nevét a kutatónő egyelőre nem akarta megnevezni, annyit azonban elmondott, hogy ezúttal nem mRNS-technológiával kísérletezik.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: m1/MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához