Ezeket látta már?

Áttörés két vérbetegség kezelésében: zöld utat kapott egy génterápia

kutatás génterápia vérbetegségek gyógymód csontvelő vérszegénység

Jóváhagytak egy génterápiát két vérbetegség, a sarlósejtes betegség és a béta-thalassaemia gyógyításához.

Ez az első kezelés, amelyet a Crispr néven ismert génszerkesztő eszközzel engedélyeztek. A CRISPR/Cas9 rendszerért a francia Emmanuelle Charpentier és az amerikai Jennifer A. Doudna fele-fele arányban megosztva kapták a 2020. évi kémiai Nobel-díjat, mellyel a genomszerkesztés területén végzett úttörő munkájukért nyertek el.

Az Egyesült Királyság gyógyszerszabályozó hatósága engedélyezte a világ első génterápiát öröklött vérbetegség lehetséges gyógymódjaként.

A Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA) közölte, hogy a kezelést 12 éves és annál idősebb betegeknek szánták, „a biztonságosság, a minőség és a hatékonyság szigorú értékelése után”.

Mind a sarlósejtes betegség, mind a béta-thalassaemia genetikai állapot, ezt a hemoglobin génhibái okozzák, amelyet a vörösvértestek az oxigén szállítására használnak a szervezetben.

A sarlósejtes analízis tünetei közé tartozik a nagyon erős fájdalom, a súlyos és életveszélyes fertőzések, valamint a vérszegénység.

A béta-thalassaemiában szenvedőknek súlyos vérszegénységük lehet, a betegeknek gyakran három-öt hetente vérátömlesztésre van szükségük, rendszeres injekciók és gyógyszerek mellett.

Hogyan működik?

A DNS az élet alaprajza – és a gének tartalmazzák az utasításokat testünk minden sejtjének működésére. A génszerkesztés lehetővé teszi a DNS pontos manipulálását. A kezelés magában foglalja a csontvelői őssejtek eltávolítását a páciens véréből.

Egy laboratóriumban a Crispr génszerkesztő eszköz molekulaollóval precízen vágja a sejtek DNS-ét, így letiltja a hibás gént. A módosított sejteket visszajuttatják, lehetővé téve a szervezet számára a működő hemoglobin termelését.

A vizsgálatok során 29 sarlósejtes beteg közül 28 mentes volt a súlyos fájdalomtól, és a 42 béta-talaszémiás beteg közül 39-nek már legalább egy évig nem volt szüksége vérátömlesztésre. Három esetben több mint 70%-kal csökkent a vörösvértest-transzfúzió szükségessége.

A Casgevy elvezésű génszerkesztő kezelést első a maga nemében, és remélhetőleg ez végleges megoldás lehet a várbetegségek kezelésében.

“Eddig a csontvelő-transzplantáció volt az egyetlen tartós kezelési lehetőség, amelynek szorosan megfelelő donortól kell származnia, és fennáll a kilökődés veszélye” - mondta Julian Beach, MHRA ügyvezető igazgatója.

Az MHRA szerint a klinikai vizsgálatok azt találták, hogy ez az eljárás az emberek többségénél helyreállította az egészséges hemoglobintermelést.

"Jelenleg korlátozott számú gyógyszer áll a betegek rendelkezésére, ezért örömmel fogadom a mai hírt, miszerint egy új kezelést biztonságosnak és hatékonynak ítéltek meg, amely sokak életminőségét jelentősen javíthatja" - John James, a Sarlósejtes Társaság vezérigazgatója. „A sarlósejtes rendellenesség hihetetlenül legyengítő állapot, jelentős fájdalmat okoz a vele élő embereknek, és potenciálisan korai halálozáshoz vezethet.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Kiderült, mi az összefüggés az anyagcsere-folyamatok és a betegségek kialakulása között

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!





EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

kutatás

Forrás: BBC, Independent
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához