Ezeket látta már?

Legalizálná a kannabiszt Németország

kannabisz

Nem minősítené többé illegális drognak a kannabiszt a német szövetségi kormány, és szigorú szabályozás alá venné a pszichoaktív szer piacát.

Karl Lauterbach egészségügyi miniszter szerdán Berlinben jelentette be a tervezett szabályozás alapelveit ismertető tájékoztatóján, hogy a kannabisz illegális kábítószerként kezelésén, vagyis a szer termesztésének, értékesítésének és fogyasztásának tiltásán alapuló hozzáállás kudarcos, mert egyre inkább növekszik a fogyasztás, bővül a feketepiac, és emelkedik a szer hatóanyagtartalma.

Ezért új megoldásokra van szükség - fejtette ki a miniszter, kiemelve, hogy a holland mintát nem lehet követni, mert az egyesíti a liberális szabályozás összes hátrányát.

Hangsúlyozta: a kormány célja nem a fogyasztás további növelése, hanem a gyermek-, az ifjúság- és az egészségvédelem erősítése és a feketepiac visszaszorítása. Ezért a tervek szerint szigorú korlátok és állami felügyelet mellett engedélyezik a szer előállítását, forgalmazását és fogyasztását.

Első lépésként egyeztetést kezdenek az Európai Bizottsággal, hogy feltárják, megfelelnek-e a német elképzelések az európai uniós és egyéb nemzetközi előírásoknak. Második lépésként a tapasztalatok alapján jogszabálytervezetet készítenek, amelyet a törvényhozás elé terjesztenek - ismertette a miniszter

A fogyasztást 18 éven felülieknek engedélyezhetik, ők legfeljebb 20 és 30 gramm közötti mennyiséget vásárolhatnak és birtokolhatnak, és saját fogyasztásra három tő kendert termeszthetnek.

Mérlegelik, hogy a 18-21 éves korosztály számára felső határt vezessenek be a hatóanyag-tartalomra - tette hozzá Karl Lauterbach. Mint mondta, erre azért lehet szükség, mert a fiatalkori rendszeres kannabiszfogyasztás súlyos egészségi kockázat, hiszen a kannabisz hatóanyaga - a tetrahydrocannabinol (THC) - anyagcsere-rendellenességeket idézhet elő a fiatal emberek agyában, hozzájárulva pszichés betegségek kialakulásához.

A kannabisz üzleti alapú előállítását engedélyhez kötik, és a növény termesztésétől kezdve a feldolgozáson, raktározáson és szállításon keresztül a nagy-, illetve kiskereskedelmi értékesítésig a teljes láncolatot hatósági ellenőrzés alá veszik.

A kiskereskedelmi forgalmazás korhatár-ellenőrzéssel történhet, méghozzá kizárólag a hatósági engedéllyel rendelkező szaküzletekben és szükség esetén gyógyszertárakban. A tervek szerint az árusítóhelyeken nem engedélyezik a fogyasztást.

A kannabisz reklámozását tiltják majd, és bevezetnek egy különleges jövedéki adót, az úgynevezett kannabiszadót - ismertette a miniszter.

Ez is érdekelheti:

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához