Ezeket látta már?

Kevés az állami támogatás, újabb magánegészségügyi szolgáltató került bajba

Magánegészségügy, magyarország, támogatás, tb

Az alacsony finanszírozás miatt nem tudni még meddig képesek TB-támogatott szolgáltatást nyújtani a 17. kerületben.

Egy második magánegészségügyi szolgáltató is bejelentette, hogy az alacsony TB-finanszírozás miatt nem tudja fenntartani a szolgáltatás minőségét - vette észre a Portfolio.

Hosszú sorok a 17. kerületben

A HT Medical Center a helyzetet egy Facebook-bejegyzésben osztotta meg. Magánintézményként működnek, és az állami finanszírozás már nem fedezi a működési költségeiket, és saját forrásokból finanszírozzák a TB-s ellátást. Azt írják, emiatt hosszabbak lettek a várólisták, és kevesebb lett a NEAK-finanszírozott ellátás. Ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy továbbra is elérhetőek lesznek a magánellátás terén:

"Tisztelt Pácienseink!

Őszinte sajnálattal tájékoztatjuk Önöket, hogy eddig a saját Intézményünk kárára, erőnkön felül is próbáltuk fenntartani a közfinanszírozott ellátást – annak ellenére, hogy intézményünk 100 százalékban magánintézmény. Az állami finanszírozás, amelyet a NEAK egy TB-s szakellátásért az intézménynek fizet, jelenleg már annyira kevés, hogy nem fedezi már a működő költségeinket sem, szinte az összes TB-s ellátást az intézményünk saját forrásból saját költség terhére finanszíroz, amelyet egyre kevésbé tudunk fenntartani. Sajnos fogynak az erőforrásaink, magánintézményként állami vagy önkormányzati segítség nélkül nem tudjuk korlátlanul finanszírozni a teljes 17. kerület egészségügy ellátását. Ez az oka annak, hogy intézményünkben egyre hosszabbak a várólisták és egyre kevesebb NEAK finanszírozott ellátás elérhető. Mivel intézményünk magántulajdonú vállalkozás, ezért magánellátás a jövőben is lesz, ebben nincs semmilyen korlát. Viszont a jövőben, amennyiben az állam által biztosított finanszírozás nem változik, intézményünkben teljesen el fog fogyni a közfinanszírozott ellátás. Az elmúlt 2 évben számos alkalommal jeleztük illetékesek felé a kerületünkben kialakult problémát, bemutatva azokat a fotókat, amelyeket minden hónap elején készítenek és töltenek fel a facebook csoportokba, a Keresztúr-városközponti lámpáig tartó, betegekből álló sort. Sajnos mindeddig eredménytelenül.

A HT Medical Center dolgozói nevében kérem megértésüket.

HT Medical Center Vezetősége"

A sor a szolgáltató előtt A sor a szolgáltató előtt Forrás: HT Medical Center Facebook oldala

Nem minden közfeladatot ellátó intézmény kapott bértámogatást

A Portfolio cikke után közleményt adott ki a HT Medical a finanszírozás hátteréről:

"A közfinanszírozott intézményeket a vizsgálatok és beavatkozások után finanszírozzák. Az értékeken azonban sok éve nem változtatott az állam, mialatt a költségek (bér, fogyóanyag, energia stb.) az infláció miatt nagyon elszálltak. Az állam 2021-ben bevezette az orvosoknak a bértámogatást (a bér a legnagyobb hányada a költségeknek az egészségügyben), amely gyakorlatilag megduplázta a finanszírozást. De nem mindenkinek." - kezdődik a részletes tájékoztatás.

"Tehát nem minden közfeladatot ellátó intézmény kapott bértámongatást, hanem csak az állami, egyházi, és önkormányzati intézmények. A magánintézményeket kihagyták ebből. Azóta energiatámogatást is kaptak ezek az intézmények, illetve a Covid alatt vírusvédelmi felszereléseket is. Mi nem." - jegyzi meg a cég.

A szolgáltató azt is leírta, hogy a helyzet mára ott tart, hogy egy beteg után a NEAK 1500-5000 Ft körüli összeget fizet egy járóbeteg szakrendelésre, miközben az orvosi bérigények (pont az állam által megemelt, de csak az állami kórházaknak, szakrendelőkben elérhető bértámogatás miatt) már 30.000-40.000 Ft/órára rúgnak. Így sok orvos nem vállalja.

A Telex megkereste a térség parlamenti képviselőjét, Dunai Mónikát, aki azt írta, hogy a rákosmentiek egészségügyi ellátása folyamatosan javulni fog, és a helyzettel kapcsolatban tájékoztatást fog kérni.

A HT Medical Center újabb bejegyzésben megerősítette ugyan, hogy nem tervezik feladni a NEAK-finanszírozott szolgáltatásokat, de felhívják a figyelmet arra, hogy az alulfinanszírozottság miatt korlátozottak az erőforrásaik.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

A magánegészségügy iránti kereslet platózik, a páciensek fogyatkoznak

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

egészségügy

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához