Ezeket látta már?

Így gyógyulhat olcsóbban magánban

olcsóbb gyógyulás magánorvos magánegészségügy egészségpénztár

Valószínűleg nem sokan szállnának vitába azzal az állítással, hogy ha magánorvosi keretek között gyógyulnánk, az sok pénzünkbe fog kerülni.

Olcsóbbá tehetjük a vizsgálatokat és kezeléseket, ha öngondoskodás keretén belül vesszük őket igénybe. De miről is van szó, és hogyan működik?

Mi az az öngondoskodás?

Talán ön is hallott már az egészségpénztárról és az egészségbiztosításról, de nem biztos, hogy pontosan tudja, hogy mi a kettő között a különbség. A legtöbben azt hiszik, hogy a kettő kizárja egymást, és választanunk kell, hogy melyik mellett tesszük le a voksunkat, pedig egyáltalán nem erről van szó. Sőt, talán akkor járunk a legjobban, ha kombináljuk a kettőt.

Ha akár mi, akár a közeli családtagjaink igénybe vesznek magánorvosi szolgáltatásokat, akkor érdemes arra törekedni, hogy ezt minél olcsóbban tehessük meg. Nem mindegy mennyi pénzünkbe kerül a gyógyulás, hiszen fizetjük a TB-t is, és emellett mi magyarok nemzetközi összehasonlításban is sokat költünk saját zsebből az egészségünkre.

Ismerjük meg a lehetőségeinket, és tegyük a magánorvosi kezeléseket kényelmesebbé és olcsóbbá. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője avat be a részletekbe.

Persze bizonyos szempontból az is öngondoskodás, hogy egyáltalán kezünkbe vesszük az egészségünkkel kapcsolatos irányítást, és megkeressük a számunkra megfelelő szakorvosokat, ha panaszunk van. De a lényeg itt az, hogy nemcsak a felelősséget vállaljuk a saját egészségünkért, hanem anyagilag is felkészülünk az ezzel kapcsolatos kiadásokra – mondja a szakértő.

Az öngondoskodás keretében törekszünk arra, hogy az egészségünk kevesebb pénzünkbe kerüljön, és ha nagyobb kiadásra számítunk, például egynapos sebészeti beavatkozást vagy komolyabb fogászati kezelést tervezünk, akkor megtakarítást is képezhetünk.

Miért így csináljuk?

És hogy ez miért jó? Az egészségpénztárhoz állami támogatás kapcsolódik. Az egészségtudatosságot az állam is díjazza, hiszen ha hosszabb ideig egészségesek maradunk, akkor kevésbé terheljük meg az állami egészségügyi rendszert. Az egészségpénztári befizetéseink 20%-át, legfeljebb 150 000 forintot ezért visszaigényelhetünk a személyi jövedelemadónkból.

Egészségbiztosításból többfajta is van. Járóbetegellátáshoz jól használható a szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítás. Ez úgy működik, hogy havonta fizetünk egy bizonyos összegű biztosítási díjat, és ha megbetegszünk, akkor elmehetünk az orvoshoz a biztosítás keretében, de helyben már nem kell fizetnünk az ellátásért.

Egy havi fix biztosítási díjért cserébe tehát a szolgáltatási összeghatárig téríti a biztosítás az orvosi kezelésünket. Nem pénzt kapunk, hanem a biztosító fizeti az ellátást. Ebben az a jó, hogy nem egyszerre kell kifizetnünk a 30-40 000 forintos kezeléseket, hanem havonta kisebb összegekben.

Melyik mire jó és mit tudnak együtt?

Az egészségpénztárból tehát a saját pénzünket költjük. Az egészségpénztárba egy általunk vállalt összeget fizetünk be havonta. A pénztár meghatároz egy minimum összeget, ami havi 5-10 000 forint körül van, de ha megtehetjük, érdemes ennél többet befizetni, hogy valóban ki tudjuk használni az egészségpénztár adta lehetőségeket. A tagdíjat fizethetjük havonta, negyedévente, félévente vagy évente is, és a legtöbb pénztár bankkártyás befizetési lehetőséget is kínál.

Ha valamilyen panaszunk van, akkor keresnünk kell egy magánorvost. Ezt megtehetjük a pénztár saját szolgáltatókeresőjében, de nagyon kényelmes keresést tesz lehetővé a Foglaljorvost nevű weboldal is, ahol értékeléseket is találunk az orvosokról és időpontot is foglalhatunk. Persze választhatunk ajánlás alapján vagy bárhogy máshogy is, de arra figyeljünk, hogy a szolgáltatást akkor tudjuk elszámolni a pénztárban, ha a pénztár szerződött partnereinél vesszük igénybe – emlékeztet Gergely Péter. Nem kell aggódnunk, a legtöbb pénztárnak több ezer szolgáltató partnere van, de mindenképp ellenőrizzük a pénztár honlapján vagy telefonon.

Miután időpontot foglaltunk, és elmentünk a szakrendelésre, a kezelés áráról számlát kérhetünk, vagy kártyaelfogadó-helyeken az egészségkártyánkkal is fizethetünk. Itt tehát a saját megtakarításunkat költjük, akkor, amikor arra szükségünk van.

Ha viszont egészségbiztosításunk van, és megbetegszünk, akkor a biztosító szolgáltatásszervezőjét kell felhívnunk. Ott megkérdezik, hogy mi a panaszunk, majd foglalnak nekünk időpontot a megfelelő szakorvoshoz. Nekünk mindössze annyi a dolgunk, hogy megjelenünk a szakrendelésen. Van olyan biztosítás, ahol egy kisebb összegű önrészt kell fizetnünk, de általában a rendelőben már egyáltalán nem kérnek tőlünk pénzt.

Az egészségpénztár előnye, hogy olyan kezeléseket is finanszírozhatunk belőle, amelyeket a biztosítás nem térít, vagy amelyeket a kórelőzmény miatt eleve kizár. Ráadásul a pénztárból fizethetjük a gyógyszereket is, vagy egyéb kiegészítő terápiákat, illetve az egészségpénztárnak egy sor olyan szolgáltatása is van, amelyek a jólétünket segítenek megtartani. Fizethetjük például a pénztárból a lakáshitelünk egy részét és akár a gyerekeink beiskolázását is. Az egészségpénztár és az egészségbiztosítás tehát jól kiegészítheti egymást.

Így járthatunk igazán jól

Ha szeretnénk egészségpénztári számlát és egészségbiztosítást is, akkor érdemes olyan pénztárat keresni, amelyik kínál egészségbiztosítást is. Ezeknek a biztosításoknak előnye, hogy olcsóbbak, mintha a biztosítóval közvetlenül kötnénk szerződést. Általában több biztosítási csomag közül is választhatunk, és a biztosítást a közvetlen családtagjainkra is megköthetjük.

Ne feledjük, hogy a biztosítási díjat is a pénztári befizetéseinkből fizetjük, ami után pedig adó-visszatérítést kérhetünk, és ez is csökkenti a biztosítás árát.

Az OTP Egészségpénztár például kínál egy alap egészségbiztosítást, amely rettegett betegségekre, nagy értékű diagnosztikára és egynapos sebészeti eljárásokra nyújt fedezetet. Ennek automatikusan tagjaivá válunk a pénztári belépéssel, és a díja alig több havi 100 forintnál. Ha szeretnék, a közeli hozzátartozóinkra is kérhetjük.

Ezenkívül az OTP-nek három választható csomagja is van. A legkisebb járóbeteg-ellátásra és nagy értékű diagnosztikára szól, míg a középsőben már nemzetközi második orvosi szakvélemény, egynapos sebészet, asszisztencia szolgáltatások és szűrővizsgálatok is vannak.

A legmagasabb kategória már igazán prémium szolgáltatásokat nyújt, található benne házi vizit, műtéti költségtérítés, VIP kórházi ellátás és betegszállítás is.

A Patika Egészségpénztárnál szintén három egészségbiztosítási csomag közül választhatunk. Mindegyik tartalmaz járóbeteg-szakellátást, laboratóriumi vizsgálatokat és nagyértékű diagnosztikai eljárásokat, valamint orvosi call center szolgáltatást. Az eltérés a szolgáltatási összeghatárokban van, illetve abban, hogy a legmagasabb csomagban már szűrővizsgálatokat is találunk.

Érdemes egy kis számolást végezni mielőtt választunk, és felmérni, hogy az elmúlt időszakban nagyjából mennyit költöttünk az egyes kategóriákban. Ennek alapján könnyen eldönthetjük, hogy melyik csomagot válasszuk. Ha úgy érezzük, hogy nem a megfelelő csomag mellett döntöttünk, később van lehetőségünk váltani.

Az MBH Gondoskodás Egészségpénztár az OTP-hez hasonlóan kínál alap alacsony díjas biztosítást kritikus betegségekre. Ezenkívül két egészségbiztosítási csomagot kínál még, egyet járóbeteg-ellátásra, és egyet kórházi ellátásra.

Ezenkívül elérhető még egészségbiztosítás az IZYS, Prémium és Új Pillér Egészségpénztáraknál is. Ha nem is csatlakozunk az egészségbiztosításhoz akkor, amikor az egészségpénztári számlánkat megnyitjuk, ne feledkezzünk meg a pénztárról később sem, amikor már esetleg szeretnénk biztosítást kötni. Az egészségpénztárak olcsó és jól használható biztosításokat kínálnak. A pénztárral és a biztosítással együtt pedig sok esetben elkerülhetjük az állami egészségügyi rendszert, ha ez volna a célunk.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Így korszerűsítheti olcsóbban a lakást, ha van egészségpénztára

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

egészségpénztár

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához