Ezeket látta már?

Emiatt duplázta meg a kapacitását egy fővárosi magánklinika

magánklinika vizsgálat szűrőviszgálat várólista

Egy idő után a rendelő sem tudta olyan gyorsan ellátni az ilyen vizsgálatokra érkező betegeket, amilyen iramban jelentkeztek.

Több rákos betegségnél és érrendszeri problémák gyógyításánál is fontos tényező, hogy a betegek minél gyorsabban kapjanak diagnózist, és kezdhessék el a gyógykezelésüket.

Magyarországon 2021-ben összesen 30 593 rákos beteg hunyt el a KSH adatai szerint, ez azt jelenti, hogy 100 000 magyarból 315 rosszindulatú daganatos betegség miatt vesztette életét. Mindeközben a WHO nemzetközi statisztikái is azt mutatják, hogy az elmúlt harminc évben jelentősen megnőtt az 50 év alatti rákos betegek száma, itthon mégis egyre nehezebb eljutni a rákszűrésekre.

A közgyógyellátásban egy egyszerű laborvizsgálatra heteket, komolyabb szakorvosi vizsgáltara gyakran hónapokat kell várnia a pácienseknek Magyarországon, ami halálos betegségek esetében azt is jelentheti, hogy túl későn diagnosztizálják a pácienst. Csökkenhet a gyógyulási esély olyan könnyen kezelhető betegségeknél is, mint a bőrdaganat vagy a méhnyakrák, amelyeket ha időben diagnosztizálnak, akkor magas a túlélési esély.

Hazánkban 2001 és 2014 között 50%-kal nőtt a melanómás betegek száma, és ez az érték évente akár 5-8%-kal is nőhet az egyre erősebb UV-sugárzás miatt. A bőr-, méh-, emlő-, vastagbél- és prosztatarák egyre több magyart érint.

Budapesti magánklinika: megduplázta a méretét, és a szakrendelők számát

Ezt a tendenciát az Oktogon Medical Center tulajdonosa és a klinika szakemberi is megtapasztalták. Folyamatosan növekedett az igény a magán egészségügyi ellátásra, és egy idő után a rendelő sem tudta olyan gyorsan ellátni a betegeket, ahogy jelentkeztek, még náluk is pár hetes várólista alakult ki például a hematológián.

„Először egy 120 négyzetméteres magán rendelőt nyitottam különféle szakrendelésekkel, szűrővisgálatokkal, néhány éven belül azonban látható volt, hogy bővülnünk kell, ezért nem messze az első klinikától létrehoztunk egy másikat is. Azonban már ez a két helyszín sem tűnt elégnek ahhoz, hogy minden pácienst napokon belül fogadni tudjunk, így eljött az újítás ideje. Most nyitjuk meg az új Oktogon Medical Centert, ahol a szakrendelők számát megdupláztuk. A 270 négyzetméteres új klinikán dupla sebészeti, fül-orr-gégészeti, bőrgyógyászati, hematológiai szakrendelő van, ahol párhuzamosan rendelnek az orvosaink.” – nyilatkozott a bővülés okáról Farkas Levente, az Oktogon Medical Center tulajdonosa.

A gyorsaság életet menthet

A klinika bővítéséhez 100-120 millió forintos beruházásra volt szükség az új helyszínen, a cél az volt, hogy a betegek akár 24 órán belül orvosi segítséget és diagnózist kapjanak. Ezzel együt a szolgáltatások köre is bővült: összesen 27-féle szakrendelés érhető el, köztük újdonságnak számítanak az orvos esztétikai beavatkozások is.

„Mindenkinek komolyabban kellene vennie a rendszeres egészségügyi szűréseket, kezdve az általános laborvizsgálattól a szakorvosi ellenőrzésekig. Az Oktogon Medical Centerbe a legtöbben gége-, prosztata-, nőgyógyászati, bőrgyógyászati és kardiológiai szűrésekre járnak, és ez le is fedi a leggyakoribb, magyarokra jellemző, súlyos betegségek kiszűrését.” – emelte ki Farkas Levente a klinika szűrőprogramjának fontosságát.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Polipok a vastagbélben: 50 év felett ezeket jó, ha tudja!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

daganat

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához