Ezeket látta már?

Ma van a Magyar Ápolók Napja - 175 éves történelemre tekint vissza

ápoló nap magyar egészségügy

Az elhivatott, szakértő ápolókat Kossuth Zsuzsanna - Kossuth Lajos unokahúgának -születésnapján, február 19-én ünnepeljük, aki először az 1848-49-es szabadságharc során szervezte meg az ápolónők munkáját.

Hazánkban Kossuth Zsuzsanna hősies, önfeláldozó, emberséges cselekedete volt az alapköve a hazai ápolás fejlődésének. Az első asszony, aki azzal szerzett hírnevet a hazának, hogy a harcban sérült katonák ápolását megszervezte. Olyan szellemi örökséget hagyott ránk, amely a ma és a jövő ápolója számára egyaránt példaértékű.

Az 1848-49-es szabadságharcban Európában (sőt a világon) egyedülálló módon a nőket is bevonták a sebesült katonák ellátásába: Kossuth Zsuzsannát, Kossuth Lajos húgát 1849-ben országos főápolónővé nevezték ki, ő pedig megszervezte az ápolónők munkáját, az ápoláshoz szükséges eszközök biztosítását, a sebesültek gyógyulásához szükséges körülmények javítását is.

Kossuth Zsuzsanna Kossuth Zsuzsanna Forrás: wikipedia

A Magyar Ápolók Napja alkalmából az Országos Kórházi Főigazgatóság a következőket írta:

Ápolónak lenni nem csak egy foglakozás. Mi azt tartjuk, hogy az egyik legszebb, legnemesebb, de a legnehezebb hivatás is. Az ápoló magabiztos szaktudásával az orvos biztos segítője, ápolási ellátást végezve a beteg biztos támasza. Az ápolói helytállás a kórház teljes szakdolgozói karának az érdeme. A kórház egy csapat, ahol valamennyi résztvevő hozzáteszi a maga tudását, munkáját a cél eléréséhez, ide értve a vezetés, a szakdolgozók, az orvosok, és a funkcionális területen dolgozók különösen fontos munkáját.

Hivatásunk átértékelődött, diplomás ápolónak, orvosi asszisztensnek, rehabilitációs terapeutának, klinikai/szövettani laboránsnak, védőnőnek lenni ma nem csak végzettséget jelent, hanem példamutatást, büszkeséget is. Tudásunk érték, és csak az versenyképes, ami értékes. Mint ahogyan ma a tehetség vagy a szorgalom maga is érték. És érték az az összetartás is, amely megjelenik minden kórházi osztályon vagy egészségügyi intézményben.

Az Egészségkalauz szerkesztősége nevében ez úton szeretnénk kifejezni hálánkat az ápolók, ápolónők áldozatos munkájáért!

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Orvosbérek: óriási a különbség az európai országokon belül

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

egészségügy

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához