Ezeket látta már?

Méhátültetést végeztek a Pécsi Tudományegyetem orvosai

méhátültetés pécsi tudományegyetem orvos meddőség

A pécsi orvosok gyakorolhatták a méhátültetést, melyet a jövőben alkalmazni is tudnak.

Még 2022-ben a Pécsi Tudományegyetem 2,204 milliárd forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert egy olyan projektre, melyben a meddőség hátterének komplex vizsgálatára, valamint a mesterséges megtermékenyítési eljárások hatékonyságának növelésére fókuszálnak. Ennek keretein belül érkezett a Pécsi Tudományegyetemre Mats Brännström professzor, a Göteborgi Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika vezetője, aki a világ első sikeres méhátültetését végezte. A professzor a méhátültetés elméleti hátteréről, illetve gyakorlati megvalósításáról tartott előadást az orvosoknak.

Igen sok a meddő pár Magyarországon

Magyarországon a meddőségi problémával küzdő házastársak aránya eléri a párok 15%-át, azaz mintegy 150 ezer pár küzd családalapítási nehézségekkel.

A sikeresebb meddőségi kezeléshez, az asszisztált reprodukciós eljárások hatékonyságának növeléséhez elkerülhetetlenek a széleskörű, innovatív, élvonalbeli infrastrukturális háttérrel támogatott integrált klinikai kutatások és technológiai fejlesztések.

Melyek a leggyakoribb okok a női meddőség hátterében?

A WHO már elismerte, hogy a meddőségi helyzet az elmúlt évtizedekben drasztikusan súlyosbodott, mely főleg Közel-és Kelet- Európát sújtja.

A női meddőség leggyakoribb oka a következők:

  • petevezeték-elzáródás
  • endometriózis
  • PCOS
  • hormonális problémák
  • fertőzések (sok esetben valamilyen szexuális úton terjedő betegség)
  • méh és méhnyak problémái

A világon már közel 100 sikeres méhátültetést végeztek

A méh transzplantáció a méh eredetű meddőségben szenvedő nők számára jelenleg az egyetlen kezelési módszer arra, hogy saját gyermekük születhessen. Az elmúlt évtizedben a világon közel 100 sikeres méhátültetést végeztek, amelyből 55 gyermek született. A beavatkozás több mint egy harmada a Brännström professzor vezette munkacsoporthoz köthető, aki a módszer úttörőjének tekinthető.

A Pécsett tartott előadásában bemutatatta a méhátültetés koncepcióját, szakmai hátterét és a klinikai megvalósítási ütemtervét. 2024. június 1-én a Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium Bódis József professzor szakmai vezetésével működő Női és Férfi Meddőségi Kutatások munkacsoportjának lehetősége volt Brännström professzorral együtt egy élő állatműtét elvégzésére is, ahol egy juhon végzett méhátültetés során gyakorlati tudásra is szert tehettek - tette közzé a Pécsi Tudományegyetem.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ez a gyakori oka annak, ha nem sikerül a lombik - igen meglepődhet a válaszon

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

meddő

Forrás: PTE
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához