Ezeket látta már?

Ez a gyakori oka annak, ha nem sikerül a lombik - igen meglepődhet a válaszon

ok, lombik, nem, sikerül, válasz, meddő

Még a lombik sem garancia arra, hogy pozitívat mutasson a terhességi teszt. Hogy mi lehet a sikertelenség oka? Itt a leggyakoribb válasz rá!

Mégis, szerencsés módon nem olyan elkeserítő a helyzetünk, mint 20-30 évvel ezelőtt, hiszen az orvostudomány fejlődésének következtében a mesterséges megtermékenyítés ma már rutineljárásnak számít. Azzal azonban érdemes tisztában lenni, hogy bár a lombik program adhat nekünk magzatot, annak kihordása akkor is a testünk feladata, ami ekkor is komoly kihívás! A témában dr. Angyal Géza szülész - nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére.

Milyen esetekben lehet szükség lombikra?

  • rossz spermakép
  • súlyos endomertiózis
  • elzáródott petevezetékek
  • hosszú sikertelenség
  • eredménytelen inszeminációk
  • méh rendellenességek
  • ovulációs zavarok

Általánosságban elmondható, hogy 40 éven felül kevesebb ideig érdemes várni az IVF-fel (lombik), hiszen utána rohamosan csökken a teherbeesés esélye, valamint jelentősen megnő különböző genetikai rendellenességek és terhességi komplikációk esélye.

Lombik: segítség a meddő pároknak

A lombikprogram számtalan embernek segített már a családalapításban, és ezt sok helyen és sokszor ki is hangsúlyozzák. Elkeserítő, de igaz azonban az is, hogy nagyon sok esetben a lombikprogram sem képes segíteni a meddő pároknak. A sikertelen kísérletek egy része pedig éppen azért fullad kudarcba, mert az emberek félreértik, mit is adhat nekik a mesterséges megtermékenyítés.

A lombikprogram egy lehetőség, egy segítség, ami azt jelenti, hogy képes hozzátenni ahhoz az erőfeszítéshez, amit mi magunk már kifejtünk. Érthetőbben: ha mi nem teszünk semmit a vágyott családét, a lombikprogram is könnyen kudarccal zárulhat. Ennek oka nem az, hogy gond van a magzattal, hanem az, hogy a beültetett magzatot ki is kell hordani.

A fogantatás és a terhesség

Sok meddő pár esetében a gond nem azzal van, hogy a nő nem képes teherbe esni, hanem azzal, hogy a teste nem képes a magzat kihordására. Ennek hátterében pedig a legtöbb esetben tápanyaghiány áll. Hiszen a várandósság és a szoptatás is kifejezetten nagy többlet energiát, többlet tápanyagot igényel a testtől, így ezekre a folyamatokra fel kell készülni.

A lombikprogram alatt a szakemberek képesek megoldani azt, hogy in vitro megtermékenyítsenek egy vagy több petesejtet, és azt, illetve azokat a nő méhébe visszajuttassák. Innentől azonban a folyamat már a nő testén múlik. Persze hormonokkal és más eljárásokkal is stimulálják a testet, de a tápanyagokat egyik eljárás sem pótolja.

A megtapadás és a terhesség kezdeti szakasza így a szakemberek kezelésein múlik, azonban a magzat kihordása már kizárólag a nő testén. Ennek megfelelően a lombikprogram segítségével fogant magzatok különösen nagy odafigyelést igényelnek - mondja dr. Angyal Géza.

Meddőség: tápanyaghiányos állapot is okozhatja

Ha a pár eljut a lombikprogramig, akkor jó eséllyel valami olyan probléma áll a háttérben, mely kezelése nem egyszerű feladat. Ezeknek a gondoknak a zöme pedig a tápanyaghiányos állapotokra vezethető vissza.

Egy normál terhesség esetén is a szakemberek ma már javasolják a jó várandósvitamin szedését. A megfelelő készítmény ugyanis képes jelentősen támogatni a szervezetet az előtte álló kihívás során. Ehhez azonban gondoskodni kell a bevitt anyagok lehető legjobb hasznosulásáról (a készítmény legyen komplex, és szerves kötésben tartalmazza a lehető legtöbb anyagot - citárt; -glükonát), illetve mindenképpen szem előtt kell tartani a terhesség tagoltságát. A várandósság ugyanis 3 trimeszterre oszlik, és az eltérő trimeszterek eltérő tápanyagigénnyel is rendelkeznek. Ennek megfelelően a kiválasztott készítménynek ezt a hármas tagoltságot, a trimeszterek eltérő igényeit is szem előtt kell tartania!

Biztos a siker?

Ezt ugyan a szakemberek a kezelés során többször is kiemelik, de érdemes itt is tisztázni: sem a lombikprogram, sem a szervezet támogatása nem jelent biztos sikert, bár az esélyeket jelentősen képesek megnövelni. A szervezet azonban még ilyenkor is dönthet a magzat elvesztése mellett, melynek hátterében sokszor az élettel összeegyeztethetetlen elváltozások állnak.

A fogantatásra és a várandósság megtartására is abban az esetben van a legnagyobb esélyünk, ha a szervezet normál működését képesek vagyunk fenntartani, hiszen ilyenkor nem kell másra “költeni” az extra tápanyagokat, azokat teljes egészében az új élet fejlődésére lehet fordítani.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Lombikprogram: a sikeresség a férfin is múlik

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

lombik

Forrás: ratkotunde.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához