Ezeket látta már?

Négy helyett nyolc hét várakozás már megkétszerezi a halálozás kockázatát ennél a betegségnél

mellrák emlőrák rózsaszn motoros felvonulás

Több mint 100 motorból álló menet hívja fel a figyelmet a mellrákra vasárnap.

Október immár 1985 óta a mellrák elleni küzdelem hónapja. A Magyar Rákellenes Liga ismét megszervezte a „Motorral a mellrák ellen” felvonulást, illetve elindította a Rózsaszín Október (Pink Month) figyelemfelhívó és adománygyűjtő kampányát. A motorosok idén is a mellrák színében, rózsaszínben vonulnak majd végig a fővároson. A cél felhívni a figyelmet a betegségre, az önvizsgálat és a szervezett szűrővizsgálatok fontosságára, valamint arra, hogy soha ne halogassuk az orvoshoz fordulást vagy a terápiát, mivel már 4 hét késlekedés is növeli a halálozás esélyét.

Immár 38. éve minden év októbere a Mellrák elleni küzdelem hónapja (Breast Cancer Awareness Month), és október 1. pedig a Mellrák Elleni Küzdelem Világnapja. Ennek alkalmából a Magyar Rákellenes Liga idén hetedik alkalommal rendezi meg a rózsaszín motoros felvonulást. A több mint 100 motorból álló menet Újbudáról a Hősök terére megy.

A felvonulás célja felhívni a figyelmet az emlőrákra – ami a nők leggyakoribb daganatos betegsége Magyarországon –, a rendszeres önvizsgálat végzésére és a szűrővizsgálatok fontosságára. A Nemzeti Rákregiszter legfrissebb adatai szerint 2020-ban összesen 8046 új esetet diagnosztizáltak, miközben a népegészségügyi emlő szűrésen való részvételi arány nagyon alacsony, csupán 40% körül van.

Ezen utolsó adatnak külön hangsúlyt ad egy nem régiben megjelent összefoglaló tanulmány, amiben pontosan kiszámolták a kezelés megkezdésének késése, és a halálozás megnövekedésének összefüggéseit.

Le kell szögezni, hogy a rák nem a diagnózistól létezik!

Az, hogy mikor (mennyi idő elteltével) lesz diagnózis, majd kapunk terápiát, csak attól függ, hogy elmegyünk-e szűrésre, vagy orvoshoz, illetve mindezt mennyi időn át halogatjuk!

A közleményben kiszámoltak szerint az onkológiai kezelés megkezdésének minden négyhetes késése esetén 6-8%-kal nőtt a halálozási esély.

Konkrétan az emlődaganatok esetében, a műtét (részleges vagy teljes emlőeltávolítás) 4 hetes késése 8%-al, az emlő műtét utáni (adjuváns) gyógyszeres kezelésének 4 hetes késése 9%-al, a műtét előtti (neoadjuváns) kemoterápia 4 hetes késése pedig 28%-al növeli meg a halálozást. (A neoadjuváns terápia a korai emlőrák kezelésénél jöhet szóba, amikor még nincs távoli áttét, ezért rontja jobban az esélyeket itt a késlekedés)

Ráadásul az összefüggés nem lineáris (hanem logaritmikus), így a betegeknél a négy hét helyett nyolc hét várakozás megkétszerezi a halálozás kockázatát. A mellrákműtét nyolchetes késése 17%-kal, a 12 hetes késés pedig 26%-kal növeli a halálozás kockázatát, a még hosszabb késések (például >20 hét) még rosszabb emlőrák-specifikus túléléssel jártak együtt.

Jól látható tehát, hogy nem érdemes halogatni az orvoshoz fordulást, a közlemény szerzői szerint a négy hétnél rövidebb késés sem tekinthető biztonságosnak.

Bár a mellrák főként a nőket érinti, férfiak is megbetegedhetnek, és a mellrákban esetleg elhunyt anyák, testvérek, lánygyermekek, nemtől függetlenül mindenkinek hiányoznak. Ezért szervezi meg a Magyar Rákellenes Liga immár hetedik alkalommal a „Motorral a mellrák ellen” motoros felvonulást. A résztvevő motorosok a mellrák színében, rózsaszínben vonulnak keresztül a városon a Tranzit Art Cafétól egészen a Hősök teréig.

Ez alkalommal indítja útjára a Magyar Rákellenes Liga és a Pittsburg Steelers magyar rajongó klub hagyományos Rózsaszín Október (Pink Month) figyelemfelhívó és adománygyűjtő kampányát is. A csatlakozók vállalják, hogy saját körükben ráirányítják a figyelmet a szűréseken való részvétel és az önvizsgálat fontosságára, illetve adománnyal támogatják a Liga ezirányú munkáját.

A Magyar Rákellenes Liga által országszerte szervezett hagyományos rózsaszín sétákról és egyéb rendezvényekről a Liga honlapján és Facebook oldalán tájékozódhatnak.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Csomó, daganat a mellben: ezek az információk életet menthetnek!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

mellrák

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához