Ezeket látta már?

Mozdulni sem tudtak a férfiak a menstruációs fájdalom miatt

menstruációs fájdalom férfiak kutatás

Most már megértik, milyen érzés lehet a nőknek minden hónapban ezzel a fájdalommal megküzdeniük.

A Reuters hírügynökség egy figyelemre méltó eseményről számolt be: egy telekommunikációs vállalat, a tokiói EXEO Csoport, különleges programot szervezett nőnap alkalmából. Ezen a rendezvényen a cég férfi munkatársai lehetőséget kaptak arra, hogy átéljék, milyen érzés a menstruációs fájdalom. A bemutató célja az volt, hogy növelje a férfiakban az empátiát női kollégáik iránt.

"Egyszerűen nem tudtam mozdulni. Olyan nagyon fájt, hogy bizonyos ponton még csak fel sem tudtam állni" - mesélte tapasztalatait Masayasu Shibasaki, az EXEO 26 éves dolgozója.

Masaya Shibasaki reakciója, amikor kipróbálja a női menstruációs fájdalmat szimuláló eszközt. Masaya Shibasaki reakciója, amikor kipróbálja a női menstruációs fájdalmat szimuláló eszközt. Forrás: Reuters

A különleges bemutató egy olyan technológiára épült, amelyet a Narai Női Egyetem és az Osaka Heat Cool startup együtt fejlesztett ki. Az eszköz elektromos jeleket közvetített a hasi izmokba, melyek görcsöket szimuláltak, ezzel utánozva a menstruációs fájdalmat.

"Most már teljesen megértem, hogy milyen érzés lehet a nőknek minden hónapban ezzel a fájdalommal megküzdeniük. Valójában csodálom, hogy képesek erre. Mély tisztelettel adózom irántuk" - tette hozzá Shibasaki.

Az EXEO közleménye szerint a cég célja az, hogy olyan munkahelyi környezetet teremtsen, ahol a főként férfiakból álló közösség megértő és támogató legyen a női munkatársakkal szemben, beleértve a menstruációs szabadság kérdését is. Japánban a nők jogosultak menstruációs szabadságra, de a törvény nem írja elő, hogy ezek a napok kötelezően fizetett szabadságnak minősüljenek. Ezért sok felmérés szerint a nők csak mintegy fele él ezzel a lehetőséggel.

Menstruációs vérzés - mi számít erősnek?

Erős menstruációs vérzés (menorrhagia) az, amikor a menstruáció rendkívül erős és hosszú ideig tart (több mint 7 napig). A normálisnak számító 35-40 ml vérveszteség helyett akár 80 ml-t is meghaladhatja a távozó vér mennyisége. Ilyenkor előfordulhat, hogy a nő kénytelen akár óránként betétet vagy tampont cserélni.

A probléma során nagyobb vérrögök is megjelenhetnek a menstruációs vérben. Gyakran erős görcsökkel jár, ami miatt közérzet is jelentősen romlik. Az erős vérzés miatt vashiány, vashiányos vérszegénység is kialakulhat, így az illető a mindennapokban fáradékonyabb, dekoncentráltabb, ingerlékenyebb és megnő az alvásigénye.

Az erős menstruációs vérzés okai:

  • Anovuláció - Anovulációról akkor beszélünk, ha egyáltalán nem következik be peteérés a tüszőfejlődés során. A rendszertelen peteérés hátterében azonban policisztás ovárium szindróma (PCOS) is állhat, ami együtt járhat a zsírsejtek csökkent inzulinérzékenységével.
  • Abnormális szövetek a méhben - A leggyakoribb ilyen elváltozások a polypok, a méh üregébe beboltosuló, apró myoma göbök és a méhnyálkahártya megvastagodása, túlnövése. Utóbbi a méhtestrák előjele is lehet.
  • Endometriózis - A méh belső nyálkahártyája (endometrium) a méh üregén kívül is megjelenik. Ez a nyálkahártya szintén reagál a hormonális változásokra, a menstruáció jelentősen fájdalmasabbá és erősebbé válhat a következtében. 
  • Hormonzavar - Hormonális hatásra megvastagodika méhnyálkahártya, aminek következtében erősebb vérzést lehet tapasztalni. Az ilyen zavarok hátterében pajzsmirigyproblémák vagy hormontermelő petefészek daganatok, petefészek ciszták, vagy koraterhesség állhat.
  • Vérzékenység - Kiválthatják egyes gyógyszerek, de alacsony vérlemezke szám és bizonyos öröklődő betegségek is lehetnek a hátterükben.

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Fájdalmas, erős menstruáció: daganat és hormonzavar is állhat a háttérben

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

mensturáció

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához