Ezeket látta már?

Erre figyelmeztetik a strandolókat a mentősök

mentős strandoló figyelmeztet víz OMSZ

Sajnos minden évben vannak fulladásos esetek a nyáron, így az Országos Mentőszolgálat fontos figyelmeztetést tett közzé.

A nyári hőségben sokan mennek vízpartokra, ahol némi felfrissülésben lehet részük. Igen ám, viszont a fürdőzés nagy veszélyeket is rejt magában, főleg akkor, ha felhevült testtel ugrunk fejest a hűsítő habok közé.

Figyelmeztet az OMSZ

Az Országos Mentőszolgálat Facebook-bejegyzésében a következőkre hívja fel a lakosság figyelmét:

A nyár egyik legjobb hűsítő programlehetőségét a strandok biztosítják. Fontos azonban, hogy a kikapcsolódás mellett fokozottan vigyázzunk magunkra és kiskorú szeretteinkre is, hiszen a fürdőzés számos veszélyt rejthet magában. A meleg idő beköszöntével minden évben megnő a vízbefulladások és a strandra jellemző balesetek száma. Az alábbi praktikák fontosak lehetnek a baj megelőzése érdekében:

- Fejest ugrani rendkívül veszélyes, főleg ha nem ismerjük a víz mélységét. Sajnos minden évben előfordulnak halálos kimenetelű balesetek az ugrásokból kifolyólag.

- Gyermekeket kizárólag felügyelet mellett engedjünk a víz közelébe!

- Mindenki saját úszótudásának megfelelően merészkedjen mélyebb vizű területekre!

Amennyiben mégis megtörténik a baj, az alábbi szabályok betartása mellett siessünk a bajbajutottak segítségére, saját biztonságunk érdekében:

- Ügyeljünk saját biztonságunkra, ha mély vízből kell kimenteni egy fuldokló személyt. A bajbajutott könnyen segítőjét is a víz alá ránthatja, illetve partra húzása is megfelelő fizikumot és úszási ismeretet igényel. Ilyen esetben érdemes vízimentő segítségét kérni.

- Légzés-, keringésleállás esetén a félautomata defibrillátor használata előtt a beteget szabadítsuk meg vizes ruházatától és töröljük szárazra testét.

Vigyázzunk magunkra és egymásra a strandon (is)!

Miért nem szabad felhevült testtel hirtelen hideg vízbe mennie?

Gyakran hallhatjuk azt a tanácsot, miszerint nem szabad napozás után, felhevült testtel a vízbe ugrani. De azt tudja, hogy miért nem? Igen sok fulladás hátterében a hidegvízi sokk áll, mely halálos szívrohamot válthat ki.

A jelentős hőmérséklet-különbség miatt szívnek sokkal keményebben kell dolgoznia: emelkedik a szívfrekvencia és a légzésszám, valamint az erek beszűkülése miatt a vérnyomás is. Ez szívritmuszavart, keringésleállást is okozhat, sőt, úgynevezett Kratschmer-reflex légzésmegálláshoz is vezethet, mely egyfajta gégegörcs.

Ráadásul ekkor akaratlanul is el kezdhetünk zihálni, ami azt eredményezheti, hogy levegő helyett vizet lélegzünk be.

- A légzésszám ekkor drámaian megváltozik, akár tízszeresére is nőhet - mondja Mike Tipton professzor a The Mirror-nak. - Mindezek a reakciók hozzájárulnak a pánik érzéséhez, és nehezebben kezelhetők, ha nincs mentőmellény, és az illető nehezen tud a víz felszínén maradni.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Másodlagos fulladás: ez már nem a vízben történik, hanem a parton

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

fulladás

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához