Ezeket látta már?

Allergiás lehet rá - ha ilyen sertésvirslit vett a Penny-ben, ne egye meg

virsli, termékvisszahívás, szója, szójaallergia, nébih

A hivatal kéri a szójaérzékeny vásárlókat, hogy a MITROS Fleischwaren doo. által gyártott termékeket ne fogyasszák el!

A Penny-Market Kft. visszahívja a forgalomból a Karát roppanós sertésvirslit nem jelölt szója allergén miatt; a visszahívás valamennyi minőségmegőrzési idejű, 1000 grammos kiszerelésű termékre vonatkozik - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A hivatal kéri a szójaérzékeny vásárlókat, hogy a MITROS Fleischwaren doo. által gyártott termékeket ne fogyasszák el!

Termékvisszahívás: az áruházlánc üzleteibe a termék visszavihető, annak árát blokk nélkül is visszatérítik. Termékvisszahívás: az áruházlánc üzleteibe a termék visszavihető, annak árát blokk nélkül is visszatérítik. Forrás: Nébih

A Penny Market üzletekbe visszavihető a Karát roppanós sertés virsli, amelynek árát blokk nélkül is visszatérítik.

A Nébih oldalán jelezte: az Európai Unióban jogszabály írja elő, hogy az élelmiszerek címkéjén fel kell tüntetni a leggyakrabban allergiát vagy intoleranciát okozó összetevőket, egyebek mellett a glutént tartalmazó gabonaféléket; rákféléket; tojást, halat, földimogyorót, szóját, tejet, dióféléket.

Hozzáteszik: túlérzékenységi reakciót legtöbbször fehérjék, és csak az arra érzékeny egyénekben idéznek elő. Az immunválasz lehet azonnali vagy késleltetett reakció, az élelmiszer-allergiák nagy része azonnali. Az allergia leggyakrabban bőrtünetek (kiütés, pirosodás, ekcéma), légzőszervi tünetek (orrfolyás, asztma, rhinitis) és emésztőrendszeri tünetek (hasmenés, puffadás) formájában jelentkezik.

Mi a különbség az ételallergia és az ételintolerancia között?

Az ételallergia egy bizonyos étel által kiváltott allergiás válasz. Nem azonos az ételintoleranciával, amely az étel elfogyasztása után jelentkező, nem allergiás, hanem egyéb nemkívánatos hatást jelenti. Napjainkban folyamatosan növekvő egészségügyi problémát okoznak a különféle ételek fogyasztásával összefüggésbe hozott kellemetlen tünetek, ám a valódi ételallergia előfordulása gyermekkorban 4-8 %, felnőttkorban 1-2 %.

Ez a szójaallergia

A szójaallergia gyakori ételallergia, ami gyakran életveszélyes anafilaxiás reakciót is kiválthat. Kevésbé erős allergiás reakció esetén bőrviszketés, csalánkiütés, bőrvörösség jelentkezik a szója tartalmú étel/ital fogyasztása után néhány perccel vagy akár napokkal később.

Szójaallergia és keresztallergia

A szójafehérje kiválthat közvetlen reakciót, primer reakció, illetve keresztallergiás reakciót is. Keresztallergiáról akkor beszélünk, ha egy adott anyagra allergiás betegnél egy kémiai szerkezetében hasonló, másik allergén is allergiás tüneteket vált ki. Így például

  • akik a szójára allergiásak, allergiásak lehetnek egyéb hüvelyesekre. Különösen a babra és a földimogyoróra, de az almára, a körtére, a cseresznyére, a sárgabarackra, a bokormogyoróra, a sárgarépára, az eperre, a petrezselyemre, a spárgára vagy a zellerre is.
  • A nyírfa-, az éger-, a gyertyán- és a fehér tölgy pollenjére allergiások is tapasztalhatnak allergiás tüneteket a szója fogyasztása során.

Ezek a szójaallergia bőrtünetei

  • bőrkiütés,
  • csalánkiütés,
  • viszketés,
  • duzzanat
  • a bőr pirosodása

Az allergiás reakciók a bőrön jelentkezhetnek, és a bőrön keresztül is terjedhetnek, például az anafilaxiás reakciók esetén. A bőrkiütés leggyakrabban a kézen, az arcon, a nyakon és a végtagokon jelentkezik.

Egy másik bőrtünet lehet az atópiás dermatitis ami egy krónikus, gyulladásos bőrbetegség, amely viszketést, bőrpírt, hámlást és duzzanatot okoz. A szójaallergia esetén ez a bőrbetegség akkor jelentkezik, ha a szójával érintkezik a bőr.

A bőrkiütés és a viszketés súlyos esetben anafilaxiás reakciót is okozhat, ami életveszélyes állapotot jelenthet. Ha ilyen tüneteket tapasztal, azonnal forduljon orvoshoz.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Viszket, kiütéses a bőre? Krónikussá is válhat a csalánkiütés

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#étel allergia

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához