Ezeket látta már?

Nem hiszi el, milyen baktériumok lehetnek a szájában akár most is!

szájüreg, baktérium, hernyó, száj

A furcsa forma azért alakulhatott ki, hogy jobban illeszkedjen a szájüreg környezetéhez.

A szervezetben rengeteg ártalmatlan, sok esetben kifejezetten hasznos mikroba él. Egy új tanulmányban a szakértők a szájban előforduló Neisseriaceae baktériumcsaládra fókuszálnak. A csoportba többek egy olyan nemzetség tartozik, melynek fajai a hernyókra emlékeztetnek - írja a 24.hu.

A szájüreg nem éppen a legideálisabb környezet a mikrobáknak, mert a belső felületei folyamatosan hámlanak, és a nyál csak tovább bonyolítja a helyzetüket. A kutatók úgy gondolják, hogy a Neisseriaceae egyes fajainál ezért alakulhatott ki a hernyóforma.

A Conchiformibius steedae baktérium konfokális mikroszkópos képe. A Conchiformibius steedae baktérium konfokális mikroszkópos képe. Forrás: (Philipp Weber és Silvia Bulgheresi)

A szakértők elektronmikroszkóppal vizsgálták a baktériumok alakját és növekedését. Ezután rúd alakú organizmusoknál vezettek be genetikai változásokat, hogy megnézzék, képesek-e a szaporodás révén hernyó formájúvá alakulni.

A baktériumok hosszanti tengelyük mentén osztódtak, de nem váltak szét egymástól, így egy közös, külső membránba csomagolt, szegmentált fürt keletkezik. A csoportokban egyes példányok eltérő formát öltöttek feltehetően azért, hogy a közösség számára egyedi feladatokat láthassanak el.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: 24.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához