Ezeket látta már?

Nem semmi, hogy mennyire húzós napja volt tegnap a mentősöknek

mentők, mentő, teke, újraélesztés

Több mint 3300 esethez riasztották a mentősöket, közülük 8 esetben kellett a betegeket újraéleszteni.

"A mentésirányítók pedig folyamatosan instruálták a bejelentőket a mentők kiérkezéséig. Ilyen volt az a nyolc újraélesztés is, melyeket tegnap minden esetben elszánt laikusok kezdtek meg a telefonos utasítások szerint pl.: Budapesten, Miskolcon, Hajdúböszörményben, Szombathelyen, Tóalmáson és Vácon. A perceken belül helyszínre érkező bajtársak minden esetben emelt szinten küzdöttek tovább a betegek életéért, amíg végül az időben megkezdett mellkasi nyomások sikerre vezettek." - olvasható az OMSZ bejegyzésében.

Ezért fontos, hogy merjünk segíteni

Az IPSOS kutatásából kiderült, hogy a válaszadók 72%-a életében legalább egyszer volt már elsősegély-tanfolyamon, ennek ellenére kevésbé magabiztosak a tudásukban: az ezer válaszadó átlagosan 2,8-ra értékelte magabiztosságát egy 5-ös skálán. A kutatásában résztvevők közel egyötöde került már olyan helyzetbe, amikor elsősegélyt kellett nyújtania. Az idősebbek jellemzően kevésbé magabiztosak tudásukban, ugyanakkor kevesebbszer is kerülnek olyan helyzetbe, amikor elsősegélyt kell nyújtaniuk. A fiataloknak – bár magabiztosabbnak tartják magukat – mindössze 9 %-a merne segíteni, ha valaki elájulna mellettük az utcán.

Az első és egyik legfontosabb teendő, ha valaki rosszul lesz mellettünk, hogy megvizsgáljuk, és segítséget hívunk. Mindössze egy perc elegendő, a jelek felismerésére, a határozott fellépésre és a segítséghívásra. Sajnos a kutatásban résztvevők mindössze fele tudja csak helyesen a mentők hívószámát (104) – igaz, a 112-es segélyhívón keresztül is kérhetünk segítséget. Az időfaktor ugyanis kulcsfontosságú, különösen hirtelen szívleállás esetén. Öt percen belül meg kell kezdeni az újraélesztést, hogy elkerülhető legyen az idegsejtek maradandó károsodása. Ilyen esetben a laikus segítségnyújtás döntő szerepet játszik.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: facebook.com/orszagosmentok
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához